×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/google/chrome-os
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Chrome OS je prisutan već duže vremena. Iako nikom nije jasno koja je ciljana publika za ovaj operativni sistem činjenica je da su proizvođači poput Samsunga, Sonya i Acera ipak uspjeli prodati par laptopa pogonjenih Chromeom. Većini se ipak nije svidjela ideja operativnog sistema koji se pokreće u internet pretraživaču tako da je ciljani uspjeh izostao. U Googleu su izgleda toga svjesni. Ne želeći izgubiti dio desktop tržišta, odlučili su se promijeniti službeni stav i pružiti iskustvo korišćenja na koje smo svi navikli.

Ekipa koja razvija Chrome OS je objavila najnoviju verziju ovog operativnog sistema. Ova verzija koristi window manager nazvan Aura tako da sada Chrome OS izgleda kao pravi operativni sistem. Korisnici imaju pravi desktop, podršku za wallpapere, taskbar i višestruke prozore, a ikonice za pokretanje aplikacija se sada mogu postaviti i na desktop.

Ova verzija Chrome OS-a se za sada nudi samo za pojedine modele laptopa koji su već došli s tim operativnim sistemom, ali možemo računati da će uskoro biti dostupna i kao otvoreni Chromium OS  koju ćemo moći instalirati i na računare koji nisu službeno podržani. Vjerujemo da će i ekipa koja razvija Chromium OS Lime uskoro ponuditi i ovu verziju za isprobavanje.

Iako smo mislili da je Chrome OS propao i napušten projekt, Google se ipak odlučio revitalizovati ovaj operativni sistem i pružiti njegovim korisnicima ono što su oduvijek željeli – iskustvo pravog desktop operativnog sistema. Uz povećanu svjesnost korisnika da Windowsi nisu jedini operativni sistem, te Googleovu infrastrukturu i finansije, Google bi se mogao ugurati i na desktop tržište. Svakako treba pratiti njihove buduće poteze. Priča bi uskoro mogla postati jako zanimljiva.

{gallery}it-news/google/chrome-os{/gallery}

Izvor:googlesystem


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended