O Simpozijumu

Simpozijum INFOTEH-JAHORINA nastavak je međunarodnog Simpozijuma JAHORINA koji je posljednji put održan 1991. godine u hotelu Jahorina na Jahorini. Cilj Simpozijuma je da okupi eksperte, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, komunikacionim, proizvodnim i elektronskim sistemima, energetici, kao i u drugim oblastima od interesa za brži i uspješniji razvoj sredine u kojoj živimo. Simpozijum posebnu pažnju posvećuje mladim istraživačima i studentima organizovanjem posebne studentske sesije.

Na prvom naučno-stručnom Simpozijumu INFOTEH®-JAHORINA, koji je održan od 12. do 14. marta 2001. godine u hotelu Bistrica na Jahorini, izloženo je 53 rada, šest firmi su prezentovale svoje programe razvoja i proizvodnje opreme u oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike i automatskog upravljanja procesima. Radu skupa prisustvovalo je nešto više od sto učesnika. Tokom simpozijuma održan je i okrugli sto o potencijalima i mogućnostima saradnje privrede Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije u cilju uspješnog nastupa na domaćim i stranim tržištima.

U periodu od 2001. do 2011. godine Simpozijum INFOTEH®-JAHORINA bilježi konstantan rast broja učesnika sa prostora bivše Jugoslavije i šire, te broja prijavljenih i objavljenih radova. Danas INFOTEH®-JAHORINA predstavlja jedan od vodećih domaćih simpozijuma posvećenih razvoju i primjeni informacionih tehnologija

O našem članku

Poslovna inteligencija (Business intelligence) ima za cilj da unaprijedi proces donošenja odluka na način da se, u što je moguće većoj mjeri, omogući donošenje odluka zasnovanih na znanju koje je skriveno u transakcionim sistemima. Upravljačke odluke koje se donose u javnoj upravi imaju uticaj na najširu populaciju i društvo u cjelini, te je s toga izražena potreba da se i odluke u javnoj upravi donose, u što je moguće većoj mjeri, oslobođene subjektivnih impresija, a mnogo više zasnovane na znanju. U ovom radu se analiziraju sistemi poslovne inteligencija sa aspekta primjene u javnoj upravi kao i problemi koji mogu nastati prilikom razvoja i implementacije ovih sistema.

Ključne riječi: Poslovna inteligencija; javna uprava; skladištenje podataka

Članak: Poslovna inteligencija kao upravljački mehanizam javne uprave

Autori:
Rastko Pavlović
- Telekomunikacije Republike Srpske a.d.
Dejan Majkić - Poreska uprava Republike Srpske


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended