Dana 23.03.2012. godine je Microsoft predstavio Global Ortho program u okviru proizvoda Bing Maps 2012. U uvodnom dijelu prisutni su informisani o istorijatu i mogućnostima korišćenja Bing podataka o prostoru. Microsoft je pokrenuo aktivnosti za prikupljanje podataka o prostoru aerofotogrametrijskom metodom, što predstavlja jedan od najobimnijih projekata te vrste.

Global Ortho program obuhvata teritoriju 48 američkih država i 14 zemalja zapadne Evrope, sa tendencijom širenja na istočna područja. U okviru programa je razvijena UltraCam-G kamera koja obezbjeđuje visoko kvalitetne digitalne snimke za proizvodnju ortofoto-a. Spoj naprednog softvera, cloud tehnologije i najnovije generacije širokougaonih kamera obezbjeđuje moderno, visoko efikasno on-line mapping rješenje.

Proizvodi ovog projekta su:

  • True color ortofoto mozaik u rezoluciji 30cm objavljen na Bing mapama za širu ili Digital Globe-u za profesionalnu upotrebu
  • CIR (color infra red) ortofoto mozaik u rezoluciji 60 cm objavljen samo na Digital Globe-u
  • Digitalni model terena u rezoluciji 1m objavljen na Bing mapama
Trenutne i dalje aktivnosti su zasnovane na bliskoj saradnji sa spoljnim partnerima, kao i učešće u multinacionalnim projektima (LPIS-Land Parcel Identification System gde je u saradnji sa JRC-European Commision Joint Research Centre završena test faza).

Eye on Earth je jedna od najnovijih aplikacija zasnovana na Microsoft Windows Azure cloud tehnologiji koja prikuplja podatke o ključnim indikatorima životne sredine i predstavlja ih vizuelno na kartama, preko Microsoft bing map-a.

Tokom prezentacije diskutovalo se o ponuđenim rješenjima i razmenjena su obostrana iskustva i informacije o aktuelnim projektima na prikupljanju geoinformacija.

Linkovi:

Bing Maps…
Eye on Earth…

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended