Zanimljivo je biti svjedok kako neka tehnologija počinje. Malo stariji među nama gledali su kako nastaju prvi personalni računari. Oni malo mlađi su svjedočili razvoju mobilne komunikacije. Zanimljivi su ti prvi koraci, prvi uređaji koji su beskonačnu skupi a koje svi želimo. 

I odmak od par godina kasnije kad se smijemo kako su to bili primitivne mašine i kako za te novce sada možemo kupiti pravu makinu.

3D printeri su jedna takva nova tehnologija koja se polako počinje spominjati i izvan krugova upućenih. Sada se pojavljuju prvi uređaji koje si mogu priuštiti i rijetki smrtnici. Kao i kod drugih novih stvari koštaju puno, rijetki ih imaju a svi bi ih htjeli iako ne znamo tačno šta bi radili sa njima.

I vjerovatno će kroz koju godinu jako pojeftiniti i svi ćemo ih imati na svom stolu. Za neke stvari možda više nećemo trebati ići u prodavnicu. Jednostavno ćemo ih skinuti s neta i štampati na stolu. Ako nam ne odgovaraju izgledom i veličinom jednostavno ćemo ih doraditi u nekom jednostavnom 3D softveru i nakon toga štampati.

Mogućnosti su neizmjerne. Uz napredovanje tehnologije gotovo sve bi se moglo izrađivati u kući.
Velika stvar je što se već od samih začetaka ove tehnologije na internetu mogu naći kompletni nacrti takvih printera sa svom potrebnom dokumentacijom slobodno dostupni kao otvoreni hardver. Znači, analogija otvorenom softveru. Vaš je za preuzimanje i poboljšavanje. Osim štampača, možete naći i hiljade 3D modela za štampu. Svakodnevno se dodaju novi i za par godina kada tehnologija zaživi možda ćete većinu stvari koje vam trebaju već imati dostupne besplatno na internetu.

Jedan takav 3D printer je i MakerBot Replicator. Ako želite možete ga kupiti od proizvođača zajedno s plastičnim nitima koje služe kao “boja” za štampač. Jeftiniji jednobojni model će vas doći 1749 $. Dvobojni model je 250$ skuplji.  Da, nije baš jeftino. Ali ako ste vješti s alatima i lemilicom štampač možete sami izraditi za cijenu materijala i eventualno hanzaplasta za porezani prst.

Na Thingverse sajtu preuzmite svu potrebnu dokumentaciju i nacrte i krenite u izradu štampača. Dokumentacija je besplatna. Kad ste već tamo preuzmite i par predmeta za printanje da se ne mučite sami s njihovim dizajniranjem kad ste već sami izradili štampač.

Računarski program koji upravlja štampačem je u potpunosti Open source. Radi na Linuxu, Windowsu i Macu.

Naravno da su malo jeftiniji, ove štampače svi bi kupili. Sigurno je da nam svima trebaju i da za par godina nećemo moći bez njih.
Što nam je onda još ostalo za izumiti? Teleporter, pravi replikator i warp pogon. Eto, ima još stvari za poželjeti.

Pogledajte kako cijela stvar radi:

Danas 3D štampači nikad jeftiniji

Ispod se nalazi lista od 11 najprodavanijih 3D štampača na popularnom sajtu Gearbest. Na ovom sajtu možete naći i sve rezervne dijelove i materijal za štampu. Obradujte svoje kolege ili djecu.

 1. $113 Personal Mini 3D Printer - CN http://gbe.st/302jDI7 
 2. $120 Refurbished Acrylic 3DCSTAR P802-MHS 3D Printer - http://gbe.st/302lIR0 
 3. $132 EasyThreed Small Mini 3d Printer Cheap PLA FDM Mini Impressora 3d Warehouse impresora 3d Imprimante X1 http://gbe.st/302jDIn 
 4. $224 EasyThreed FDM Mini 3D Printer Nano Drukarka Impresora Cheap Imprimante 3D Stampante Impressora 3d http://gbe.st/302lIR2 
 5. $247 EasyThreed ET4000 Household Mini Educational High Precision FDM 3D Printer http://gbe.st/302nMex 
 6. $246 Iuse IUM1 Portable 3D Printer 110 x 110 x 120mm http://gbe.st/302lIR6 
 7. $350 EasyThreed ET4000 Mini Small Parenting Puzzle Wisdom 3D Printer http://gbe.st/302lIR7 
 8. $394 WEEDO TINA2 Household Mini 3D Printer 100 x 105 x 100mm http://gbe.st/302nMeA 
 9. $736 CrealityFDM 3D CR - X Quickly Assemble 3D Printer 300 x 300 x 400mm http://gbe.st/302lIRc 
 10. $778 Yidimu Panther LCD SLA Resin 3D Printer Precise Printing http://gbe.st/302nMeB 
 11. $1030 YITE ET - K1 Full Metal High Precision Assembled 3D Printer http://gbe.st/302nMeC 

Vezani tekst: 

Praktična primjena 3D štampača

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended