Svima je u interesu da na Internetu ostave što manje svojih ličnih podataka. Pogledajte nekoliko trikova kako to da postignete. Google, Microsoft, AOL i brojne druge velike kompanije odlučile su da instaliraju opciju koja korisnicima daje izbor hoće li ili neće da se prati njihovo surfanje internetom, odnosno da im se pruži određena količina privatnosti.

Riječ je o opciji "Ne prati" (No Track) koja onemogućava kompanije da kreiraju reklame koje se temelje na vašim navikama na interneta. Takođe, ta opcija će sprečiti pojavljivanje oglasa sa poslovima, osiguranjima, kreditima i medicinskim tretmanima. S druge strane, kompanije će moći te informacije da koriste za istraživanje tržišta ili za razvijanje nekih svojih proizvoda.

Ali, dok "Ne prati" ne postane stvarnost, niste osuđeni na aposlutni manjak intimnosti, postoje načini da onemogućite i osujetite velike kompanije da prate vaše preference kako bi mogli da vas obasipaju sa dosadnim, a ponekada i neugodnim reklamama.

Za početak krenimo od samog pretraživača. Većina - Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox... - imaju opciju za regulisanje privatnosti. Na prjimer, za Google Chrome uđite u opcije, pa na "napredno" i tamo odznačite sve štiklirano.

Očistite sve "kolačiće". "Kolačići" se koriste da šalju informacije Internet pretraživaču koje stranice posjećujete i te informacije su dostupne kreatorima "kolačića", od kompanija do hakera čije namjere nisu nimalo dobre.

Projerite ko vas gleda. Ako želite saznati koje vas kompanije prate možete instalirati besplatni program Ghostery koji vas upozorava na aktivne "kolačiće".

Igrajte na sigurno. Ako želite maksimalnu zaštitu, internetu pristupajte s puno opreza. Nemojte objavljivati telefonske brojeve ili vaš JIB na društvenim mrežama jer vas pretherano iznošenje privatnosti može skupo stajati. Ako dijelite računar s drugim ukućanima imajte na umu da stranice koje posjećujete utiču na reklame koje će iskakati svima koji koriste taj pretraživač - u prevodu nemojte posjećivati stranice za odrasle ako ne želite da svi ukućani saznaju za tu vašu naviku.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended