Evo jedna zanimljivost za korisnike Windowsa. Tačnije, one koji si žele da uštede malo novaca a ipak da imaju odličan softver.

Linuxaši već znaju da postoje jako kvalitetni programi otvorenog koda koji se ne srame razvikanih komercijalnih programa. Surfanje internetom, rad s e-mailovima, uređivanje dokumenata, uređivanje slika i videa, uređivanje časopisa, rad s PDF-om, narezivanje optičkih medija, rad s arhivama …  Sve je to moguće uraditi pomoću Slobodnog softvera.

Osim očite prednosti toga da je većina FLOSS-a besplatna, još veća prednost je da se radi o softveru kojeg možete slobodno uređivati i prilagođavati svojim potrebama, a zbog otvorenog koda ne morate se bojati da je u program ubačen Trojanac ili neki od špijunskih alata. Ove prednosti se još uvijek zanemaruju u našoj sredini jer, budimo iskreni, piratski softver je još uvijek lako dobavljiv, a kućni korisnici se ne moraju bojati da će im neko pokucati na vrata zbog piratskih Windowsa.

Međutim, vlasnici kompanija moraju drugačije razmišljati. Ilegalan softver na računaru ih može koštati jako skupo ako ih otkrije inspekcija ili ako se u piratskom programu prošverca virus. Licencu za Windowse će mnogi platiti jer su se naučili raditi na tom operativnom sistemu, a često će sa kupljenim računarima te Windowse dobiti legalno.

Ostali softver je već druga priča. Da li platiti licencu za kancelarijski alat ili alat za narezivanje CD-a? Skinuti freeware s interneta i instalirati ga iako se može dogoditi da uz njega dobijete i neželjenog gosta u vidu spywarea? Instalirati piratsku verziju programa i rizikujete kazne ili skriveni virus? Ili koristiti FLOSS?

Iako je Linux najpoznatiji po svojim FLOSS programima i druge platforme imaju takođe takav softver. Često identičan onom kojeg koriste Linuxaši. Windows nije nikakav izuzetak.

Ako posjedujete malu firmu i želite koristiti ova izvrsna rješenja biće vam drago da za njima ne morate tragati bespućima interneta. Dovoljno je preuzeti s interneta i snimiti iso presliku VALO-CD-a. Na ovom CD-u ćete pronaći bogatu kolekciju programa koji će vam omogućiti sasvim normalan rad s vašim računarom i uštediti novac koje bi potrošili na licenciranje. I to potpuno legalno. Čak štaviše, taj isti CD možete kopirati, dati drugima i instalirati na koliko god računara želite.

Na VALO-CD-u ćete pronaći: Firefox, LibreOffice, Thunderbird, GIMP, Inkscape, Scribus, 7zip, Evince, PDF Creator, Infrarecorder, Keepass, Notepad ++, Truecrypt, Tux Paint, Stellarium, DIA, Pidgin, WinSCP, Vuze, VLC, Audacity i Musescore. Osim programa naći ćete i upute kako koristiti LibreOffice, Firefox, Thunderbird, Inkscape, VLC i Audacity.
Znači, sve što vam treba za rad s računarom na jednom mjestu, a sve potpuno besplatno i legalno.

CD možete besplatno preuzeti sa sljedećeg linka:http://www.valo-cd.net/download

Ako želite, možete kupiti i originalan CD u lijepom pakovanju, međutim, to zadovoljstvo će vas koštati oko 20 EUR.

I šta zaključiti na kraju osim da se radi o izvrsnoj stvari za male preduzetnike, ali i za ostale korisnike Windowsa koji ne žele koristiti piratski softver ili plaćati velike novce za programe kada je dostupna sasvim dobra alternativa. Ako znate nekoga kome će dobro doći ove grupe programa na CD-u, preporučite im ga i olakšajte im svakodnevno korišćenje računara.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended