Kao što mnogi znaju, Debian GNU/Linux je jedna od najstarijih i najvećih Linux distribucija na svijetu. Nastao je 1993. godine i od tada su mnogi ljudi pokušavali izračunati koliko bi koštao njegov razvoj. Trenutna razvojna verzija Debiana kodnog imena Wheezy sadrži 17,141 paket softvera, odn. 419,776,604 linija izvornog koda. Uzimajući to u obzir, kao i troškove pojedinih projekata kao što su PHP, Apache i MySQL, Debian developer James Bromberger je procijenio da bi razvoj Debiana koštao 19 milijardi i 100 miliona američkih dolara. Jesús M. González-Barahona je 2001. godine takođe pokušavao isto, pa je u članku “Counting Potatoes” analizirao vrijednost Debian 2.2 (kodnog imena Potato). Kada je u maju 2003. godine objavljen Debian Potato, sadržavao je 2800 paketa softvera, ili 55 miliona linija izvornog koda. Na osnovu toga, González-Barahona je procijenio da bi cjelokupan razvoj Debiana 2.2 koštao milijardu i 100 miliona američkih dolara.

Za računanje ukupnog broja linija izvornog koda Bromberger i González-Barahona koriste SLOCCount alat, a za računanje troškova izrade softvera koriste COCOMO algoritamski model. Uz to González-Barahona je obračunavao i prosječnu godišnju platu developera koja iznosi 56,000 USD, dok Bromberger uzima u obzir malo veću platu od 72,533 USD.

Kada se radi o troškovima pojedinih projekata unutar Debiana, danas bi Samba koštala 101 milion USD, Apacheov httpd oko 33.5 miliona USD, MySQL oko 64.1 milion USD što možete vidjeti u tabeli:
projekti-cijene
Ali Brombergerov iznos od 19 milijardi i 100 miliona USD ne uračunava dodatan rad Debian developera na pakovanju softvera, usklađivanju svih paketa da zajedno funkcionišu kako treba, rad na upstream projektima i brojne druge poslove. Uz sve to tu su i troškovi upravljanja, doprinosi na plate, troškovi Debianove infrastrukture itd. Kada bismo mogli izračunati sve to možemo zamisliti koliki bi ukupan iznos bio.

Bromberger se osvrnuo i na programske jezike od kojih je sastavljen Debian Wheezy. Pa možemo vidjeti da je na prvome mjestu ANSI C sa 168,536,758 linija koda što čini 40% svih linija izvornog koda. Na drugom je mjestu C++ sa 83,187,329 linija odn. 20% a Java na trećem mjestu sa 34,698,990 linija koda (8%).
programski_jezici_debian
U zadnjih 10 godina troškovi razvoja Debiana su se povećali za gotovo deset puta i dosegli iznos od 19 milijardi i 100 miliona dolara. Najzanimljivije u svemu tome je što je sav taj softver dostupan svima potpuno besplatno i svi ga mogu analizirati, prilagoditi, proširiti i dijeliti bez ikakvih ograničenja.
Prilično impresivno, zar ne?

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended