Američka vlada i vojska ne žele bezbjednost svojih podataka prepustiti slučaju, ali niti Google-u u potpunosti, iako su odabrali Android za operativni sistem koji će koristiti njihovi zaposlenici na mobilnim telefonima. Trenutno, ništa od informacija ne smiju slati putem telefona, ako ne koriste posebno obezbjeđenu fizičku vezu.  U međuvremenu rade na posebnoj distribuciji Androida za svoje potrebe. Projekat posebnog bezbjednog sistema, na kojem rade DARPA i NSA (koji opet radi na svojoj verziji), neće uključivati izradu vlastitih telefona, jer je to ipak preskupo, ali će se kupovati komercijalno dostupni uređaji i flešovati posebnom verzijom Androida, nakon čega će isti najprije biti podijeljeni pojedinim vojnicima, zatim federalnim agencijama, a kasnije i ostalima.

Odluka za Android je došla nakon što su nade za iOS propale jer Apple nije htio učiniti dostupnim izvorni kod sistema. Ovakav Android će dopuštati instalaciju novih aplikacija, ali sa značajno ozbiljnijim bezbjednosnim ograničenjima.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li DARPA otvoriti kod koji sadrži bezbjednosna poboljšanja i vratiti projeakt ili ga komercijalizovati, kao što je to učinjeno sa Siri projektom.

Autor:  T. Jukić

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended