Veliki broj zemalja nema zakone za sprečavanje cyber kriminala, ni mogućnosti da traga za informacijama i razmjenjuju ih, izjavio je načelnik službe Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i kriminala (ONUDC) Juri Fedotov na debati organizovanoj u okviru 42. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da hakeri više nisu samo izolovani pojedinci, već sofisticirane organizacije koje rade za profit, prenio je AFP. Koordinirana međunarodna akcija na iskorjenjivanju cyber kriminala se, kako je istaknuto u Davosu, željno očekuje, ali su države u tom pogledu, nažalost, spore.

Navedeno je da ne postoji čak ni sporazum o definisanju cyber kriminala, da kriminalci djeluju brzinom interneta, dok države djeluju demokratskim ritmom, u čemu je i razlika.

Predstavnik "Nasdaka" Edvard Najt je prijavio cifru od više od milion cyber napada protiv te berze i izrazio žaljenje zbog nepostojanja jasnih razlika između onoga što je u nadležnosti privatnog i državnog sektora vezano za borbu protiv te vrste kriminala, tako da je privatni sektor primoran da ima sopstveni odbrambeni sistem, iako su cyber napadi djelo stranih vlada.

Izvršni direktor američke telekomunikacione kompanije JN (Juniper Networks) Kevin Džonson se založio za državno-privatno partnerstvo u borbi protiv cyber kriminala.

"Izazov (problem) je što ne postoje geografske granice za Internet, dok su zakoni državni", istakao je Džonson.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online