Twitter je nedavno redefinisao svoju tehnologiju koja će mu omogućiti da cenzuriše tvitove za svaku zemlju pojedinačno. Nakon jučerašnjeg saopštenja ove kompanije u Internet zajednici već su počele da rastu sumnje da je druga najveća društvena mreža digla ruke od svoje privrženosti slobodi govora, kako bi se proširila na nove zemlje, stekla nove korisnike i – zaradila više novca, piše britanski “Gardijan”.

Ali sam Tviter vidi ovaj cenzorski alat kao način da obezbjedi da pojedinačni tvitovi ostanu dostupni što je moguće većem broju ljudi dok kompanija pokušava da “plovi” zakonskim vodama različitih zemalja. Ranije, kada bi Tviter obrisao neki tvit on je prestajao da bude dostupan svima, u cijelom svijetu; sada, tvit čiji sadržaj krši zakon u jednoj zemlji može biti uklonjen samo u njoj, dok će svima ostalima ostati vidljiv.

Servis će slati obavještenje o cenzurisanju svaki put kada se neki tvit ukloni, što je slično onome što Gugl godinama radi na svom pretraživaču kada zakon u jednoj zemlji zahtjeva uklanjanje rezultata pretraživanja.

Kao i Gugl, Tviter takođe planira da šeruje zahtjeve za uklanjanje koje bude dobijao od svjetskih vlada, kompanija i pojedinaca na sajtu Chilling Effects. Sličnost sa Guglovom politikom nije slučajna, uzevši u obzir podatak da je njihov glavni savjetnik Aleksandar Mekgilivrej, koji je, takođe, pomogao pretraživačkom gigantu oko cenzorske politike.

“Jedna od najvažnijih vrijednosti u našoj kompaniji je odbrana i poštovanje svakog glasa“, piše u Tviterovom saopštenju. “Mi pokušavamo da sačuvamo sadržaj gdje god i kad god je to moguće, i bićemo transparentni prema korisnicima kada god je to moguće. Tvitovi moraju nastaviti da teku.”

Mreža, koja je posljednjih godina postala jedan od najmoćnijih “megafona” na svijetu, očito je spremna da pravi ozbiljne kompromise – one koje se tiču stvari koje su je definisale – kako bi ostvarila ambiciozni cilj: podizanje aktivnog broja korisnika sa 100 miliona koliko ima sada na više od jedne milijarde.

S obzirom na trenutnu situaciju, po kojoj osoba zaposlena na Tviteru može biti uhapšena u zemlji u kojoj Tviter sadržaj krši zakon, zbog čega Tvitera nema i neće ga biti u Kini u kojoj je blokiran – dostizanje ovog cilja će biti jako teško, čak i sa ovim promjenama.

Tvitujem, dakle postojim


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended