Stručnjaci iz Kine kažu da bi ovo otkriće, objavljeno u listu PlosOne, moglo da dovede do novih načina liječenja zavisnika. Tim istraživača, koje je predvodio dr Hao Lei sa kineske Akademije nauka iz Vuhana, skenirao je mozgove 35 osoba starosti između 14 i 21 godine. Za 17 njih je konstatovano da imaju poremećaj zavisnosti od Interneta (IAD) na osnovu pozitivnih odgovora na pitanja kao što je "Da li ste imali više neuspješnih pokušaja da kontrolišete, smanjite ili prekinete upotrebu Interneta?".
Skeniranje mozgova magnetnom rezonancom pokazalo je promjene u bijeloj moždanoj masi, dijelu gdje se nalaze nervna vlakna, kod osoba koje su klasifikovane kao zavisnici.
Bio je uočljiv prekid u vezama između nervnih vlakana u dijelovima mozga zaduženim za emocije, donošenje odluka i samokontrolu. Prof. Gunter Šuman, šef katedre na Biološkoj psihijatriji pri Institutu za psihijatriju na Kings koledžu u Londonu izjavio je za BBC da su slični rezultati dobijeni i kod zavisnika od video igrica.

Pitanja koja predstavljaju dijagnostičke kriterijume za zavisnost od Interneta su:
 1. Da li ste preokupirani Internetom?
 2. Da li osjećate da Vam je svaki put potrebno sve više vremena na Internetu da biste se osjetili zadovoljno?
 3. Da li ste više puta bezuspješno pokušavali da kontrolišete, smanjite ili prekinete korišćenje Interneta?
 4. Da li ste uznemireni, neraspoloženi, depresivni ili iziritirani dok pokušavate da smanjite ili prekinete korišćenje Interneta?
 5. Da li ostajete 'onlajn' duže nego što ste namjeravali?
 6. Da li ste ugrozili ili rizikovali gubitak posla, ozbiljne veze ili mogućnosti za posao/obrazovanje zbog Interneta?
 7. Da li ste lagali članove porodice, psihijatra ili nekog drugog kako biste prikrili koliko vremena zaista provodite na Internetu?
 8. Da li koristite Internet kao način za bjekstvo od problema ili lošeg raspoloženja (na primjer osjećaja bespomoćnosti, krivice, uznemirenosti ili depresije)?
Učesnicima koji su odgovorili potvrdno na pitanja od jedan do pet i barem još jedno konstatovana je zavisnost od Interneta.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended