Danas će se štrajkovati! Ako odete na neku od popularnijih internet stranica nemojte se iznenaditi ako ona ne radi. Nije do vašeg računara, ne bojte se. Nije niti do loše internet konekcije.
Danas se protestvuje protiv SOPA-e i PIPA-e . Neke velike svjetske stranice neće raditi; neke cijeli dan, a neke na par sati. Na taj način ćemo vidjeti kakav bi internet mogao biti ako se na mala vrata uvede cenzura, a to je upravo ono što bi ovi prijedlozi zakona mogli prouzrokovati. Radi se o prijedlozima zakona američkom Senatu i Predstavničkom domu - ovi prijedlozi zakona bi trebali znatno olakšati vlasnicima kompromitovanog sadržaja ukidanje internet stranica koje prikazuju zaštićen sadržaj a da za prikaz nemaju ovlašćenje.

Uz jednostavan sudski nalog takva stranica bi se mogla zatvoriti. Stranice koje nemaju servere (web hosting) u SAD-u bi nestale s popisa pretraživača interneta. Znači ako ovaj prijedlog prođe, svaka internet stranica koja ima zaštićeni sadržaj za kojeg nema ovlašćenje prikaza može se zatvoriti.

Ono što je apsurdno je da se uz nestanak stranice osim ilegalnog gubi i sav legalno pohranjen materijal. Do sada se to rješavalo tako da se stranici nalagalo da ukloni nezakoniti sadržaj. I to je funkcionisalo sasvim dobro.

Način na koji je zakon napisan mu daje ovlašćenja u cijelom svijetu. Ako stranicu gleda građanin Sjedinjeni Američkih država onda SAD ima ovlašćenje tražiti ukidanje te stranice bez obzira na to gdje se nalazila.

Naravno, ako stranica nema server u SAD-u ne mora se odazvati na ovaj zahtjev.

U principu pošten prijedlog. Ako imate ilegalni sadržaj onda ste i zaslužili da vam neko zatvori web sajt.

Ali da li je to stvarno pošteno?

Nemaju sve stranice potpunu kontrolu nad svojim sadržajem. Pogledajte na primjer YouTube, Facebook, Tumblr. Sadržaj na njima kreiraju njihovi korisnici, i nemoguće je provjeriti legalnost svog objavljenog sadržaja. Znači, ako prijedlog prođe YouTube, Facebook, Tumblr ili na primjer Wikipedia mogle bi nestati. Ili barem biti natjerane na značajnu promjenu načina rada. Pa čak bi i Google morao promijeniti prikaz sadržaja pretraživanja interneta. Barem bi tako moglo biti u SAD-u. Mi ostali bi dijelom toga bili pošteđeni, ali pitanje je koliko dugo bi to trajalo? Ako je prijedlog prošao u SAD-u zar ne bi za koji mjesec ili godinu mogao proći i u evropskim zemljama? Pa i u ostatku svijeta?

Naravno, osuđujemo piraterstvo i krađu tuđeg vlasništva. Priznajemo da je piraterstvo veliki problem i da svjetska zabavna i softverska industrija gubi ogromne novce zbog piraterstva. Ali postoje i druge metode borbe protiv toga. Strogo kontrolisana distribucija sadržaja više nije moguća i veliki divovi zabave i softvera moraju naći drugačije načine naplate i distribucije svog sadržaja.

Prijedlog zakona podržavaju Američka trgovinska komora, Američko udruženje muzičara, Američka filmska asocijacija, pa čak i američke farmaceutske kompanije. Protiv prijedloga je gotovo cijela informatička zajednica. Samo da navedemo kao primjer: Mozilla, Reddit, Tumblr, AOL, eBay, Facebook, Google, Twitter, Zyngu i mnoge druge.

Google u svom blogu navodi:

“Snažno podržavamo cilj ovog prijedloga zakona – razbijanje profita stranicama koje zarađuju na piratskim i krivotvorenim proizvodima, ali smo zabrinuti da bi zbog načina na koji je prijedlog napisan mogle biti ugrožene inovacije, poslovi i sloboda izražavanja.“

SOPA-u uspoređuju sa slonom u trgovini porculana

Internet je čudo modernog vremena. Projekat koji je narastao iznad najluđih očekivanja njegovih tvoraca. Jedini medijum koji ne podleže cenzuri i kontroli. Sjetimo se samo nedavnih vijesti iz zemalja koje imaju potpunu cenzuru medija. Da nije interneta ne bi ništa znali o tome šta se tamo dogodilo. Sloboda govora i izražavanja na internetu je neograničena. Nekada i pretjerana, ali uglavnom u okvirima prihvatljivog.

Internet velikim dijelom oblikuje današnji svijet i način života. Bez njega bi nam život bio bitno drugačiji. Znanje koje danas imamo dostupno jednostavnim klikom miša je nemjerljivo s bilo čime u ljudskoj istoriji. Pitanje je da li bi internet danas bio takav da su na njega mogle uticati velike kompanije i vlade moćnih država.

I zbog toga se danas nemojte iznenaditi ako nećete moći pristupiti nekim stranicama. Smatrajte to upozorenjem kreatora tih stranica što bi se moglo dogoditi ako prešutimo i ne odreagujemo na ovaj potez velikih kompanija i udruženja koje su zaostale u nekom drugom vremenu i koje nisu voljne prihvatiti i prilagoditi se promjenama koje su se dogodile ovih godina. Zašto bi mi morali ispaštati zbog njihove inertnosti?

Danas nećete jedno vrijeme moći pristupiti na: Wikipediju, Mozilline stranice, OpenSUSE, Google, Tucows, Miro, TwitPic, MineCraft, Greenpeace International, Raspberry Pi,  Electronic Frontier Foundation, XDA developers, Identi.ca-u, Imugr,  Reddit, WordPress, Icanhascheezburger sites i mnoge druge.

O prijedlozima zakona će se glasati 24. januara ove godine iako u posljednjim najavama zbog povlačenja ključnih aktera ovog prijedloga do glasanja možda i neće doći. Upravo današnja akcija bi mogla zadati konačni udarac ovom neslavnom prijedlogu.

Autor:B.S.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended