Ponovno otvaranje Insync-a, onlajn skladišta podataka, donijelo je sa sobom mnoštvo unapređenja u pogledu integracije sa Google Docs servisom, 1 GB besplatnog prostora, ali i veliki broj “zaraznih” slogana koji imaju za cilj da privuku korisnike Dropbox-a, najpopularnijeg servisa ovog tipa.
Insync, poznat kao Google alernativa Dropboxu, prošao je kroz kompletnu renovaciju: sada je otvoren za registraciju sa pozamašnim besplatnim prostorom za skladištenje podataka. Ovaj relativno novi servis koji nam dolazi sa Filipina i koristi vaš Google nalog za logovanje, radi ipak nešto drugačije od Dropboxa, jer dolazi sa desktop aplikacijom koja vam omogućava da svojim fajlovima pristupate na isti način kao da se nalaze u vašem lokalnom računarskom folderu. Dropbox, sa druge strane, premda ima aplikaciju koja radi nešto slično, ipak odstupa donekle od ovoga.

Insync je u potaji radio na ovim modifikacijama, koje uključuju i redizajn interfejsa, i neki vid doživljaja koji podsjeća na Facebook. Pretraživanje fajlova putem tagova i “Facebook feed for files” je planiran za izbacivanje rano iduće godinu.

Kao i u slučaju Google+, koji je “opleo” po konkurenciji (Facebook-u) sa brojnim komičnim gifovima čim se pojavio, ni Insync nije odolio da oplete po svojoj: “U redu je raskinuti sa Dropbox-om”, “U redu je prevariti Dropbox”, “10x 8x jeftiniji od Dropbox-a”, i “otpor je uzaludan”.

Korišćenje je izrazito jednostavno. Jednostavno se prijavite sa Google nalogom i preuzmite aplikaciju na vaš računar. U apdejtovanoj verziji označenoj kao 2.0, limit za sinhronizaciju je potpuno uklonjen.

Insync bi vam mogao biti koristan:

 • Ako zavisite od Google Docs-a, a veliki broj studenata i poslovnih ljudi zavisi, i potrebno vam je visoko funkcionalno skladište koje ima mogućnost sinhronizovanja sa raznim nalozima na vašem računaru,
 • Ako vam je potrebno da sa ovim servisom povežete više od jedne mašine,
 • Nudi 1 GB prostora, pa stoga ako biste ga koristili samo za skladištenje dokumenata, predstavlja besplatnu i brzu opciju. Uvijek možete da dokupite prostor ako vam ga zafali,
 • Ograničenje: fajl ne može da bude veći od 1 GB, bez obzira koliko dodatnog prostora dokupite preko Google-a.

Sve u svemu, Insync vam omogućava automatsko sinhronizovanje, dijeljenje i upravljanje brojnim fajlovima koji su vam smješteni na Google Docs, putem vašeg desktopa. Međutim, postoji limit u prostoru, kao što smo već rekli, koji zavisi od Google-ovih cijena dodatnog prostora.

Koristi Dropbox-a:

 • 2 GB besplatnog prostora za skladištenje datoteka, uz mogućnost apgrejda na “Pro” nalog sa do 100 GB prostora,
 • Ne postoji limit što se tiče veličine pojedinačnog fajla,
 • “Tovarenje” (bulk upload) i “fejvovanje” fajlova,
 • Aplikacija za smartfone, uključujući i podršku za Android Ice cream sandwich, najnoviju verziju ovog popularnog operativnog sistema,
 • Ako ste student, možete dobiti na poklon 500 MB dodatnog prostora za svaku osobu koju pozovete na Dropbox.

Među pojedinim sljedbenicima Insync-a vlada bojazan da, pošto je servis postao potpuno besplatan, neće biti budućeg razvoja jer vlasnici neće biti motivisani povećanom zaradom. Prema riječima Terencea Pua, jednog od osnivača, ovo nikoga ne bi trebalo da brine.

“Vjerujemo da je na dugi rok najbolje nadmetanje u inovacijama i naplaćivanje premium opcija”, kaže on.

Kompanija planira da u 2012. godini proširi paletu ponuda, sa iPhone aplikacijom u procesu razvoa. Glasine sugerišu da bi se ona mogla očekivati u narednih nekoliko mjeseci.

Ali, možda Google već razmatra kupovinu ovog servisa: možda možemo očekivati i Gdrive uskoro? Zašto da ne. Za kompaniju koja ima želju da bude prisutna u svakom obliku Internet postojanja, to bi bio posve logičan potez.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended