Godina je 2012, za koju neki vjeruju da će označiti kraj svijeta. Ali, u slučaju da se četiri jahača Apokalipse ipak ne pojave, možda biste mogli da razmislite o nekim pametnim... Intel, Microsoft, Dell i Cisco bili su tokom devedestih takozvana „četiri kralja tehnologije” - veliki igrači iz IT svijeta koji su garantovali sigurnu dobit investitorima iz godine u godinu.

Skoro dvije decenije njih četvoro je držalo uzde glavnoj mašini tehnološkog razvoja: personalnom računaru. Intel je pravio procesore, Microsoft softver, Dell je proizvodio PC računare, a Cisco ih je umrežavao. Ali, stvari su se promjenile. PC više nije glavna perjanica tehnološkog napretka. Mobilni telefoni, tableti, i cloud računarstvo utiru novu trasu.

Dakle, ko bi trebalo da naslijedi staru gardu?

CNN je sproveo anketu među 30 IT stručnjaka - od analitičara berze do finansijskih menadžera i konsultanata - ali i hiljadama svojih čitalaca i zamolio ih da izaberu 4 najbolje javne kompanije (čisto da znate zašto na listi nema Facebooka).

Rezultati su više nego jasni: Apple, Google, Amazon i IBM su četiri nova kralja tehnopolisa. Sve četiri kompanije su, ujedno, i vodeće na polju mobilnih tehnologija i računarstva u oblaku (Claud).

Apple

Glasanje nije baš bilo toliko tijesno. Apple je neprikosnoveni lider, jer se pojavio na 84% glasačkih listića. Nije ni čudo: Apple je najvrednija IT kompanija na berzi i jedna od onih sa najvećim rastom.

Apple predvodi smartfon revoluciju, a njegov iPad je stvorio novu kategoriju mobilnog računarstva.

„Mislim da će tablet računarstvo biti sljedeća 'velika stvar' u tehnologiji, a Apple maltene drži monopol na tom tržištu”, kaže Zus Keravala, nezavisni IT analitičar u ZK Research.

Apple je takođe spremno dočekao drugi ključni IT trend lansiranjem iClouda.

Google

Ova kompanija našla se na 70% glasačkih listića.

„Pretraga je i dalje glavni metod za unovčavanje weba i tako će biti u bliskoj budućnosti”, kaže Majkl Grosi, direktor u Altman Vilandrie & Co.

Naravno, Google je prerastao svoju prvobitnu namjenu „običnog” pretraživača. Ova komppanija godišnje zarađuje više od milijarde dolara putem mobilnog i displej oglašavanja.

Njen Andorid sistem nalazi se u više smartfona od bilo kog drugog OS-a. A ako uspješno prođe i kupovina Motorola Mobilityja, to će Googleu dati kontrolu nad softverom i nad hardverom za njegove uređaje.

Amazon

Našavši se na 57% svih glasačkih listića, Amazon je kompanija sa daleko najmanjom vrijednošću na listi; njeno tržište vrijedi oko 80 milijardi dolara (sljedeći najmanji je Google sa 170 milijardi).

Ali projekcije kažu da će prodaja preko Amazona rasti brže od bilo koje druge kompanije među ove četiri.

„Ključno tržište Amazona je i dalje u povoju, budući da se svega 5% trgovine odvija online”, primjetio je Stiv Lidberg, direktor istraživanja u Pacific Crest Securities. „Kompanija je takođe najveći 'remetilac' u IT svijetu jer ima poslovni model koji podrazumjeva male marže i traži felksibilnost pri investiranju koju drugi ugavnom izbjegavaju”.

Kompanija prodaje elektronske čitače Kindle i tablete za nikakav ili veoma mali profit kako bi podržala svoj glavni biznis u maloprodaji i medijima. Ali Amaznov najveći kec u rukavu je ono što se dešava u cloudu, jer on nudi web usluge i hosting za tu platformu.

„To je danas maloprodajna kompanija sa jednom nogom u tehnologiji”, kaže Vanesa Alvares, analitičarka u Forrester Research. „A sutra će biti tehnološka kompanija koja vodi i maloprodajni biznis”.

IBM

Sa 40% prisustva na glačkim listićima, IBM je postao četvrti jahač.

Njegova SmartCloud tehnologija pomaže IBM-u da malim preduzećima i vladama ponudi visokokvalitetnu analitiku, optimizujući sve od izgradnje puteva do telefonskih centara.

„Značaj analitike svake vrste i debljina IBM-ovog portfolija u ovoj obasti je bez konkurencije”, kaže Suzan Feldman, analitičarka u IDC-ju. „Ove tehnologije su od suštinskog značaja da bismo zaključili šta se dešava i zbog čega".

Revolucija „velikih podataka” koju IMB predvodi dovela je do brojnih uspješnih inicijativa, uključujući SmarterPlanet i Watson, kao i kompjuter za igranje kviza Jeopardy!. To je samo jedan od razloga zašto su akcije ove 100 godina strae kompanije skočile za 25% u prošloj godini.

Na tehnološkom tržištu zvijezde mogu da padnu brzo i jako. U posljednjih deset godina vrijednosti akcija tri od četiri nekadašnja kralja su u stalnom padu, dok je Cisco u znatno goroj poziciji u odnosu na prije pet godina.

Novi kraljevi su odlična investicija za 21. vijek. Appleove akcije su u posljednjoj deceniji porasle za 3.650%, Amazonove za 1.160%, Google je porastao za 550% od kada je 2004. izašao na berzu, čak je i „matori” i glomazni IBM vredniji za 90%.

Međutim, nema nikakvih garancija.

Prije samo nekoliko godina proizvođač BlackBerryja, Research In Motion bi možda našao svoje mjesto na ovoj listi. Ili Netflix.

To je navelo jednog analitičara da ne izabere nikoga za svoju listu. „U tehnologiji danas nema sigurnih investicija”, kaže Ed Zabicski iz ACI Research. „Nikada nisam video ovoliko promjena za kratko vrijeme. Promjene uzdrmaju tržište i smanje cijene, što dovodi do obezvređivanja kompanija".

Autor: David Goldman


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended