Sada je naročito dobro vrijeme da zauvijek izbacite Windows, kako radne stanice tako i servere. Na primjer, nakon što je Microsoft prestao da podržava Windows 7, moraćete da pronađete drugo rješenje. Bilo da je to prelazak na 10 ili na Linux bazirane distribucije. Možda mislite da je odbacivanje Windows-a i prelazak na Linux težak zadatak, ali najteže su ipak promjene u percepciji i ljudima jer Linux vam pruža pravu slobodu izbora. Ako ste pokušali nadogradnju sa operativnog sistema Windows XP na Windows 7, onda znate šta je bol. Sljedećih 10 razloga su tu da Linux ponovo razmotrite kao vaše korporativno rješenje:

1. Cijena

Za Windows operativni sistem ćete morati platiti preko 200 KM. Linux je u potpunosti besplatan, sve što vam treba je CD/DVD kojeg možete skinuti putem interneta, dobiti od prijatelja ili naručiti besplatan CD kojeg će vam poštar donijeti na kućna vrata.

2. Izbor distribucija

Za razliku od Windows-a, Linux sadrži na stotine različitih distribucija prilagođenih pojedinim korisnicima, kompanija ili serveru. Svaka od njih ima svojih prednosti i mana, ali zbog velikog izbora sigurno ćete naći onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Nove verzije distribucija izlaze vrlo često, u periodima od par mjeseci. Sa druge strane, Windows je jedan, i njegov proizvođač nas “počasti” sa novom verzijom svakih par godina. Svaka od njih dolazi u “prividno” više izdanja, tipa “Home”, “Basic” i sl. što su zapravo samo slabije verzije kompletnih Windowsa sa nižom cijenom.

3. Grafičko okruženje

Windows dolazi sa standardnim (i jedinim) grafičkim okruženjem na kojemu su moguće male modifikacije tipa promjene boje pozadine, prozora i sl. Linux vam pak dopušta da izaberete radnu okolinu, onu koja odgovara vašim potrebama, hardverskim zahtjevima i sl. (GNOME, KDE, XFCE, Motif itd…), tu su i Compiz Fusion efekti, koji osim što izgledaju impresivno, imaju nevjerovatnu funkcionalnost.

4. Zaštita od virusa

Svi znamo kako su Windowsi osjetljivi na viruse, AdWare, SpyWare i slične neugodnosti koje zahvate svakoga ko se koristi internetom. Polovično rješenje je posegnuti u novčanik i kupiti neki antivirusni alat. Ali kako svakodnevno izlazi na desetke novih virusa, zaštita je sve samo ne potpuna. Linux korisnici surfaju internetom bez antivirusnih alata (iako postoje) bez ikakve bojazni da bi pokupili crv, virus, trojanac ili nešto slično.

5. Instalacija

Linux je puno lakše instalirati nego Windows. Dapače, danas većina distribucija ima tzv. “LiveCD” koji pokrene čitav operativni sistem bez da ga instalira na hard disk. Tako slobodno možete koristi sve programe, surfati internetom, pregledati sve i donijeti odluku o instalaciji. Dovoljno je kliknuti na ikonu na desktopu, proći kroz par koraka, sačekati da se instalacija završi, a vi za to vrijeme možete igrati neku igricu ili čitati vijesti sa vašeg omiljenog internet portala.

6. Stabilnost

Najgora stvar koja vam se može desiti je plavi ekran (eng. Blue Screen of Death; BSD) pred kraj cjelodnevnog pisanja ugovora ili sutrašnje prezentacije. Windowsi su poznati po svojoj nestabilnosti i čestim rušenjima. Što više aplikacija instalirate, to su veće šanse da će vam se srušiti Windows. Većina korisnika u tim situacijama poseže za ponovnom instalacijom, što za posljedicu često ima gubitak ličnih podataka sa diska. U Linuxu jezgra (kernel) operativnog sistema je odvojena od grafičkog okruženja, tako ako vam se sruši neka određena aplikacija, to neće uticati na vaš operativni sistem.

7. Aplikacije

Skoro svi programi za Linux su u potpunosti besplatni, čak i kompleksni kancelarijski alati poput LibreOffice-a, OpenOffice-a ili GIMP-a (alat za obradu slika koji se može poistovjetiti sa Photoshop-om). Većina njih dolazi sa izvornim kodom, pa ako imate programerskih vještina možete svaki program prilagoditi svojim potrebama. U slučaju da vam zatreba neka aplikacija koja je napravljean isključivo za Windowse, možete ju koristiti i pod Linuxom uz pomoć programa WINE. Sramotno je to što Windows s obzirom na cijenu, dolaze prilično “goli” što se tiče programa.
Možete slušati muziku u MediaPlayeru, napisati tekst u Notepad-u, nacrtati nešto u Paintu i to je otprilike to. Sve ostalo morate kupiti, počevši od programa za snimanje DVD-ova, kancelarijskih alata, antivirusa i slično što cijenu korištenja Windowsa diže daleko iznad 200 KM. Linux dolazi sa skoro svim alatima koji će vam ikad zatrebati.

8. Kompatibilnost sa ostalim operativnim sistemima

Linux može pristupiti desetnama fajl sistema, za razliku od Windowsa koji koriste samo FAT32/NTFS. U Linuxu možete pokrenuti programe napisane za Windowse (uz pomoć programa WINE), igrati Windows igre (pomoću programa Cedega i CrossoverLinux), dopisivati se sa prijateljima koji koriste ICQ, MSN, AOL ili neke druge protokole, obavljati audio/video pozive preko Skype-a i dr.

9. Manji hardverski zahtjevi

Linux će sasvim uredno raditi sa svim 3D efektima uključenima na nekom starijem računaru, sa 512MB memorije i grafičkom karticom starije generacije. Npr. o Visti ne trebate niti razmišljati ukoliko nemate najnoviji hardver.

10. Ideja softvera sa otvorenim kodom

Windows programe pišu programeri koji izrađuju aplikacije koje izgledaju i ponašaju se onako kako ih je kompanija zamislila. Oni će obaviti svoj posao i dobiti svoju platu. Tu sve završava. Linux programe pišu stručnjaci-entuzijasti, onako kako su ih oni zamislili, za svoju dušu i za dobrobit open source zajednice. Sa programom pružaju besplatno i njegov izvorni kod, tako da neko još stručniji može napraviti još bolji proizvod. Ishod svega toga su stotine izuzetno stabilnih i kvalitetnih aplikacija dostupnih svima.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended