Otvoriti korisnički nalog na nekom društvenom servisu ili web-stranici doista je jednostavno, ali ako se ikada odlučite taj korisnički nalog u budućnosti zatvoriti, stvari se prilično komplikuju. Evo kako to učiniti na nekoliko najpopularnijih servisa...

Facebook

Obrazac za brisanje korisničkog naloga sa Facebooka nije baš lako pronaći, ali nije neizvodivo. Kod brisanja postoje dvije opcije, prva omogućava da se kasnije predomislite, dok druga uklanja korisnički nalog zauvijek. Želite li samo privremeno deaktivirati korisnički nalog, otvorite podešavanja Facebook naloga i kliknite na link deactivate account. Ako, pak, želite ukloniti korisnički nalog zauvijek, otvorite za to namijenjeni obrazac (http://goo.gl/uUw1) te ga popunite. Imajte na umu da se ne smijete prijavIjivati na Facebook korisnički nalog najmanje 14 dana (ne postoji službena brojka koliko dana treba za brisanje, pa pričekajte i duže vrijeme kako biste se uvjerili je li korisnički nalog uklonjen). U suprotnom, neće biti izbrisan.
Težina akcije: 5/5 (najteže)

Google

Google je brisanje korisničkog naloga učinio relativno jednostavnim, ali treba imati na umu da jednom kada ga izbrišete, više nećete kasnije moći koristiti isto korisničko ime. Osim toga, treba biti pažljiv i za koje se usluge briše korisnički nalog. Za brisanje, prijavite se putem stranice Google Accounts (www.google.com/ accounts), zatim pod sekcijom Usluge odaberite Brisanje cijelog Google korisničkog naloga. Treba odabrati koje usluge želite izbrisati i nakon toga za potvrdu unijeti lozinku.
Težina akcije: 3/5

Twitter

Dosta vam je tvitanja? Nema problema, korisnički nalog na Twitteru je takođe moguće ukloniti. Treba se prijaviti i zatim kliknuti Deactivate my account koji se nalazi na dnu web-stranice. Ovo je trajna deaktivacija korisničkog naloga pri čemu treba imati na umu da sam proces može potrajati i više od mjesec dana, a to vrijedi i za uklanjanje podataka. Osim toga, prije brisanja korisničkog naloga, pametno je promijeniti adresu e-pošte, korisničko ime i broj telefona kako biste ih kasnije opet mogli u budućnosti koristiti na Twitteru.
Težina akcije: 2/5

Windows Live

Prije nego izbrišete Live ID, moraćete ukloniti modifikovane korisničke naloge koji su povezani s ovim nalogom jer kasnije s njima nećete moći ništa napraviti. Nakon što ste to učinili, za brisanje Live ID-a, treba se samo prijaviti na Windows Live korisnički nalog (account.live.com) te nakon toga kliknuti na link Close your account koja se nalazi na dnu stranice pod Other Options. Nakon toga će se otvoriti stranica koja objašnjava šta će biti obrisano, nakon čega je potrebno unijeti lozinku i odgovoriti potvrdno.
Težina akcije: 2/5

WordPress

Brisanje korisničkog naloga sa Wordpressa je nemoguće. Da, dobro ste pročitali, jednom kada ste otvorili korisnički nalog, nije ga više moguće ukloniti. Međutim, moguće ga je deaktivirati. Najprije je potrebno ukloniti blogove i to tako da kliknete na Tools te zatim na Delete Site. Dobićete potvrdu e-poštom, pa prije nego promijenite adresu, koristite onu na koju doista dobijate poštu. Nakon toga, jednostavno uklonite osobe podatke ili unesite lažne.
Težina akcije: nemoguće

Yahoo

Pri brisanju Yahoo korisničkog naloga treba biti oprezan, i to pogotovo ako imate otvoren korisnički nalog na servisu Flickr obzirom da njega kasnije nećete moći zatvoriti. Mislite li obrisati i njega, krenite prvo sa njim. Prijavite se na Flickr, zatim otvorite podešavanja korisničkog naloga pa nakon toga link Personal Information. Kliknite na Delete your Flickr account. Kako biste izbrisali Yahoo korisnički nalog, prijavite se na njega i zatim otvorite stranicu za brisanje korisničkog naloga (http://goo.gl/5Ll1). Nakon što pročitate podatke o tome šta se događa kod brisanja korisničkog naloga (podaci se čuvaju 90 dana, a mogu ostati bekapovani i duže od toga), moraćete unijeti lozinku i ispravan captcha te zatim potvrditi brisanje.
Težina akcije: 2/5

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended