Kada je prošlog ponedeljka objavljena verzija 1.0 pretraživača YaCy zasnovanog na P2P mreži, mnogi u medijima požurili su da ga prikažu kao izazivača Googlea, Binga i ostalih teškaša u pretraživačkoj areni. Neki su ga čak najavili kao „ubicu Googlea“.Međutim, predsjednik Fondacije slobodnog softvera za Evropu (Free Software Foundation of Europe, FSFE) Karsten Gerlof, u međuvremenu se oglasio kako bi skrenuo pažnju da ovaj pretraživač zapravo nema takvu namjeru. Njegov osnovni cilj je oslobađanje informacija od centralne kontrole, a ne nadjačavanje Googlea. „YaCy nije izazov Googleu i daleko je od toga da to i postane“, napisao je Gerlof na svom blogu. „Nije ni zamišljen da bude izazov Googleu. Radi se zapravo o novom i uzudljivom pristupu pretraživanja weba koji osnažuje korisnike.“

Novi pretraživač ne ide strogo za tim da rezultate isporuči bolje ili brže od Googlea i drugih teškaša, objasnio je Gerlof. YaCy je korak u pravcu distribuiranih sistema u kojima nijedan entitet ne služi kao vratar za informacije.

U saopštenju koje je objavio prije ovog objasnio je zašto je to važno:

„Ukoliko pretraživačkom mašinom upravlja jedna kompanija, ona odlučuje i kako se rezultati generišu i rangiraju. Ta kompanija će takođe znati šta vas trenutno zanima. Ciljano reklamiranje je samo najdobroćudniji način korišćenja te informacije.“

Baš kao što se Identi.ca pojavila kao slobodna alterantiva Twitteru, Diaspora kao slobodna alternativa Facebook, a GNU Free Call kao alternativa Skypeu, i YaCy se nada da će postati slobodna P2P alternativa mnogim centralno kontrolisanim pretraživačima kakve imamo danas.

Kako to YaCy radi?

Izvršava se na računarima korisnika i svaki njegov korisnik je dio veće pretraživačke mreže. Računar svakog korisnika stvara sopstvene pojedinačne indekse i rangiranja, tako da nema centralnog entiteta koji sve kontroliše, a rezultati tokom vremena sve bolje odražavaju ono što korisnik traži.

YaCy omogućava da se lako napravi namjenski prilagođen pretraživački portal i štiti privatnost korisnika šifrovanjem termina pretraživanja prije nego što napuste korisnikov računar.

Projekt YaCy je u petak objavo novi video s više objašnjenja o pretraživačkom procesu.

U tom objašnjenju jedan od važnih detalja je činjenica da YaCy sprečava da se u njegovim rezultatima pojave obmanjujuće i nametljive lokacije, jer se sve veze provjeravaju u okviru procesa pretraživanja tako što se njihov sadržaj učita, razloži i provjeri da li stvarno sadrži navedeni pretraživački termin.

Tako se dobijaju bolji rezultati, ali se proces ponešto usporava, baš kao što ga usporava i činjenica da rezultate generiše mreža ravnopravnh kućnih računara umjesto superkompjutera kakve koristi Google.

Provjeravanje veza se može i isključiti, video pokazuje kako se to radi, pa će se rezultati dobijati brže, ali cijena će se platiti slabijim kvalitetom.

U svakom slučaju, važno je shvatiti da motivi nisu takmičarski već filozofski, i u njihovom žarištu je obezbjeđivanje slobodne i decentralizovane alternative. Ko želi da se pridruži projektu dovoljno je da instalira program koji se nalazi ovde.

FSCONS: YaCy Demo from Michael Christen on Vimeo.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online