×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/1
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/2
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/3
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/4
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/5
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/6
JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/windows8/7
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Ono što je sigurno obilježilo nove Windowse 8 jest napokon prava podrška za računare osjetljive na dodir, u narodu poznata kao tableti. I prije se mogao kupiti tablet s Windowsima 7, ali ko god je koristio takvu kombinaciju složiće se da to nije bio pravi doživljaj kao u slučaju već spomenutih konkurenata.

Kolika god bila potreba za tabletima, div iz Redmonda je takođe trebao misliti i na desktop-računare i njihove korisnike, to jest one koji svoje računare koriste pomoću dobro nam znane miša i tastature.

Tableti su super za surfanje, pregled multimedijalnih sadržaja i slično, ali kada želite napisati iole ozbiljniji tekstualni dokument, ili u slučaju da ste developer razviti novi komad softvera pomoću najdražeg vam IDE-a, sve pada u vodu. Upravo zbog potrebe Microsofta da korisnicima ponudi nešto i na tom području, svi smo očekivali dvije verzije operativnog sistema - jednu namijenjenu za tablete, a drugu za, nazovimo ih tako, klasične računare.

Ali ne, Microsoft nas je ovaj put iznenadio i predstavio nam jednu verziju Windowsa namijenjenu tabletima, laptopima i desktop računarima. I pogodio je!
Pa kako je Microsoft zapravo jednim udarcem ubio više muva? Jedna riječ - Metro. Microsoft se odlučio na prilagođenje svog Metro dizajna sa Windows Phonea 7 te se vodio tim konceptom kod izrade korisničkog okruženja.

{gallery}it-news/windows8/1{/gallery}

Upravo pomoću tog okruženja koristićete nove Windowse na vašim računarima osjetljivim na dodir. 

Sada se postavlja pitanje šta je s korisnicima koji koriste tastaturu i miš?

Nema problema - jednim pritiskom tipke vaš "Metro Windows" postaje svima nam poznati klasični Windows 7 s Aero okruženjem i svim mogućnostima na koje ste navikli.

Windows 8 Novosti

Osim već spomenutog grafičkog okruženja, novi Windowsi nam donose još dosta novina. Jedna od većih je i način na koji će developeri razvijati svoje aplikacije koje će se pokretati na Windowsima 8.

Počnimo s Windows Explorer-om, dijelom Windowsa koji koristimo svakodnevno kada smo u potrazi za određenom dokumentima ili slično. Navedeni, osim kozmetičkih korekcija, dobija nove funkcije kao što je mogućnost mountanja ISO ili VHD formata u obliku virtuelnih diskova uz pomoć par klikova. Nema više potrebe za dodatnim programima ili slično, već je korisniku ta akcija sada na dohvat ruke. Takode, tu su već navedene kozmetičke promjene te nam je Exploreru dodat ribbon kao u Officeu ili Windows Live programima, s ciljem da korisniku sve potrebne akcije budu nadohvat ruke te da mu korišćenje okruženja bude prirodnije i brže.

Windows Explorer sada ima redizajniran bar za kopiranje, premještanje i brisanje dokumentata te na taj način sada pružaju puno više korisnih informacija. Treba napomenuti i mogućnost kontrolisanja takvih akcija na način da korisnik u bilo kojem trenutku, na primjer, može pauzirati proces premještanja datoteke. Osim novosti s Windows Explorerom, novi Windowsi nam donose i Windows Store, centralno mjesto gdje će korisnici moći preuzimati aplikacije, a developeri istih ih distribuisati. Store nije neka novina u svijetu operativnih sistema te je ovo u neku ruku očekivan odgovor na Apple App Store, Ubuntu Software Center i slične servise.

{gallery}it-news/windows8/2{/gallery}

Treba napomenuti da će programeri koji budu razvijali za Windows 8 platformu isključivo moći na Store postaviti „metro" aplikacije, odnosno aplikacije koje će se vrtiti u Metro okruženju Windowsa 8. Naravno, to ne znači da tu otpadaju dobro nam znane „Win32" aplikacije.


Microsoft je potvrdio da će se i takav tip aplikacija moći postavljati na Store, ali samo u obliku linkova koji će direktno voditi na mjesto gdje se aplikacija nalazi, odnosno briga je autora da takvu aplikaciju sam hosta.

Tačni procenti kod prodaje aplikacije, tj. udjeli samog Microsofta i autora aplikacije koja se nalazi na Storeu, još nisu poznati. Windows To Go je naziv novosti koja će budućim korisnicima Windowsa omogućiti da kreiraju „bootabilni" USB disk koji će sadržavati Windows 8 sa svim njihovinn programima, opcijama i datotekama. Ova opcija biće podržana na diskovima USB 2.0 i USB 3.0 tehnologije.

Kada smo već kod USB-ova, treba napomenuti da će Windowsi 8 imati ugrađenu podršku i za novi USB 3.0 protokol te nam na taj način dati još deset puta brže prebacivanje dokumentata sa odgovarajućeg diska na računr ili obrnuto.

Obezbjeđena je podrška i za ARM procesore te tako omogućeno korišćenje novog operativnog sistema i na prenosnim uređajima koji nisu zasnovani na AMD ili Intel procesorima. Upravo ta podrška Microsoftovom operativnom sistemu otvara mnoga vrata te potpuno nove primjene.

{gallery}it-news/windows8/3{/gallery}

Tu je i ugrađena podrška za virtuelizaciju, na način da će Microsoftov Hyper-V biti dostupan direktno u samim Windowsima 8, ali samo u računarima s minimalno 4 GB RAM-a te 64-bitnim procesorom.

Novost je i novi sistem aktivacije Windowsa 8, to jest nova verzija sistema OEM Activation 3.0 (prethodna verzija je 2.1 korišćena u Windowsima 7), za koji iz Microsofta tvrde da će otežati mogućnosti krekovanja i nelegalne aktivacije sistema.

Novi početak

Windowsi se mijenjaju, priznali mi to ne. Kritike su kao i uvijek podijeljene, ali iz onog što možemo vidjeti putem raznih recenzija na Internetu te diskusijama na forumima, više je onih koji smatraju da je Microsoft krenuo u pravom smjeru te izradom jednog operativnog sistema koji je moguće koristiti na više tipova uređaja, napravio odličan posao.

Odmah poslije službenog predstavljanja Windowsa 8 na već spomenutoj BUILD konferenciji, Microsoft je na svoje servere postavio Windows 8 Developer Preview verziju koju možete besplatno skinuti.

Treba napomenuti da su za preuzimanje dostupne samo 32 i 64-bitne verzije operativnih sistema, pa će se oni koji su se ponadali da će moći instalirati Osmicu na svoj tablet pokretan ARM procesorom još malo strpiti.

Redmondovci su na svojim stranicama objavili da je ta verzija u prvih 12 sati od puštanja na Internet preuzeta više od 500.000 puta, što dovoljno govori o zainteresovanosti korisnika o budućnosti Windowsa.

{gallery}it-news/windows8/4{/gallery}

Inače, ovo je već viđena praksa od strane Microsofta da izdaje rane verzije svojih proizvoda te na taj način omogućuje developerima i krajnjim korisnicima da daju feedback što eventualno treba popraviti ili dodati prije izlaska prave službene verzije.

Ono što sigurno možemo očekivati u narednom periodu je potvrđena Beta, Release Candidate i RTM verzija prije izdavanja verzije za široke narodne mase.
Tačan datum zadnje verzije, odnosno dostupnosti punih Windowsa 8 još nije objavljen, ali po izjavama vodećeg čovjeka Microsofta, Stevea Ballmera, možemo ga očekivati do kraja 2012. godine.

Ono što je već sada sigurno, Windows 8 donosi revoluciju kao što je to davne 1995. godine donio njegov predak poznat pod imenom Windows 95.

Na nama ostaje da se još malo strpimo s uživanjem u novoj generaciji Windowsa, bilo da se radi o našem desktopu, laptopu, tabletu...

Developerska strana priče

Jedna od važnijih novosti vezana za buduću verziju operativnog sistema Windows jest i način na koji će developeri razvijati aplikacije za Osmicu. U tekstu iznad sigurno ste primijetili pojavu novog tipa aplikacija u Windowsima 8 jednostavnog naziva Metro. Riječ je o aplikacijama koje će se koristiti u Metro načinu, odnosno u dijelu predviđenom za korišćenje na računarima osjetljivim na dodir.

Još u julu, kada je Microsoft objavio prve informacije vezane za Windows 8 te pokazao primjer jedne od aplikacija koja će se pokretati na njihovom novom sistemu, dosta developera i razvojnih inženjera, koji svoj hljeb zarađuju koristeći MS tehnologije, ostalo je zbunjeno.

Naime, glavni naglasak budućeg razvoja Windows 8 aplikacija je stavljen na HTML5 i JavaScript. Nikome nije bilo jasno šta će se dogoditi s aktuelnim tehnologijama poput .NET frameworka, programskih jezika C#, VB.NET ili tehnologija poput WPF-a i Silverlight-a, te su se pojavile nepotrebne sumnje da će Microsoft jednostavno odustati od svojih uveliko raširenih i korišćenih proizvoda te će sve karte baciti na HTML5.

Na svu sreću, cijeli developerski svijet je mogao odahnuti kada je Microsoft na službenom predstavijanju novih Windowsa predstavio načine razvijanja budućih Windows 8 aplikacija. Upravo glavna slika pokraj naslova članka detaljno prikazuje budućnost razvoja te nam potvrđuje da će nam Windowsi 8 kao platforma za razvoj aplikacija sva dosadašnja znanja i iskustva uveliko pomoći u razvoju budućih Windows aplikacija.

Metro i ne-Metro

Započnimo onim jednostavnijim i već uhodanim. U klasičnom načinu rada budućih Windowsa i dalje ćete moći pokretati svoje stare, a i nove aplikacije. Osim potrebe da se omogući takozvani „backward compatibility", to jest da sve što vam je na primjer radilo na Windowsima 7 radi i bez problema kod upgradea na novu verziju, Microsoft je logično i dalje ostavio mogućnost izrade nativnih aplikacija.

Kao i do sada, i dalje ćete u svojim omiljenim tehnologijama programirati nove aplikacije i bez problema ih pokretati na novim Windowsima. Tu se stvari nisu mijenjale. Pojavom nove vrste Metro aplikacija predstavljeni su nam načini njihovog razvoja.

Razvoj je podijeljen u dva dijela: onaj zasnovan na već poznatim MS tehnologijama poput XAML-a za grafičko okruženje te C#, C++ ili VB.NET namijenjenih za samu logiku vaših budućih programa, i novost koja omogućuje izradu potpuno identičnih i funkcionalnih programa koristeći kombinaciju HTML5, JavaScripta i CSS3.

{gallery}it-news/windows8/5{/gallery}

Bitno je napomenuti da je potpuno na vama koji ćete pristup odabrati, ali i da ćete bez problema koristeći postojeća znanja moći razvijati za novi sistem, bilo da ste iskustvo izgradili na desktop developmentu koristeći .NET framework ili ste zanat ispekli kao web-developer.

I jedan i drugi pristup vam daju jednake rezultate i pristup istim funkcijama uređaja. Ali kako?

Windows Runtime

Postavlja se pitanje kako je zapravo m-guće pomoću oba navedena pristupa razvoja aplikacija koristiti na primjer kameru tableta ili dohvatiti sve korisnikove slike iz faoldera My Pictures?
Na službenom predstavljanu budućih Windowsa ekipa iz Redmonda predstavila je Windows Runtime kao novi programski model koji čini okosnicu novog Metro dijela Windowsa te pruža unifikovan pristup svim mogućnostima operativnog sistema bez obzira koristili vi JavaScript, C#, C++ ili Visual Basic, odnosno bilo koji od podržanih jezika.

Windows Runtime je najlakše zamisliti kao set API-ja koji programerima pruža sve što mu je potrebno. Takođe treba spomenuti novu mogućnost vaših budućih Metro aplikacija koje će biti u mogućnosti komunicirati jedna s drugom pomoću takozvanih ugovora (contracts).

Tri su vrste ugovora: Picker, Search i Share.

Na primjer, pomoću Share ugovora možete podatke iz svoje aplikacije postaviti dostupnima i sve ostale aplikacije koje koriste vaše podatke mogle bi koristiti taj vaš izvor. Takve aplikacije smatramo ciljem. Share je najbolje zamisliti kao jako komplikovan clipboard - zamislite da ste napravili Metro aplikaciju sličnu Paintu te ste omogućili Share ugovor. Tako sada bilo koja druga Metro aplikacija koja takođe ima implementiran Share može pristupiti toj vašoj slici.

Upravo koristeći kombinaciju Share i Picker Metro aplikacije se mogu međusobno „iskorišćavati", i to sve bez potrebe da znaju bilo što jedna od drugoj. Naravno, sve dok sadrže implementaciju jednog od ugovora. Osim novina u obliku novih razvojnih mogućnosti te nove vrste aplikacija, jedna od možda najvećih novosti jest način korišćenja budućih Windowsa.

Developeri će sigurno trebati promijeniti pogled kako njihove aplikacije međusobno reaguju s krajnjim korisnicima. Neće više biti dovoljno samo nabacati dugmiće text-boxe i tamo u nekoj tabeli prikazati DataSet iz omiljenog izvora podataka - u igru ulazi dodir.

{gallery}it-news/windows8/6{/gallery}

Korisnik će pomoću dodira na raspolaganju imati interakciju kakvu dosad nije imao sa mišom i tastaturom, a mi kao developeri ćemo imati zadatak korisniku omogućiti takvo nešto. Naravno, upravo će nam Windowsi 8 i način na koji je napravljeno Metro okruženje znatno olakšati posao, a na nama je da samo pratimo jednostavne upute koje kažu: vaše aplikacije moraju biti brze i fluidne. Moraju biti Metro. Moraju biti kao Windowsi 8. Jer na kraju krajeva, Windowsi 8 su zamišljeni kao skup aplikacija. A te aplikacije će raditi niko drugi nego developeri...

Nova paradigma, stari izazovi

Očito ponukani pozitivnim povratnim informacijama s Windows Phonea, microsoftovci su Metro okruženje odlučili postaviti i u svoju najnoviju verziju operativnog sistema - Windows 8
VIBOR CIPAN
Korisničko iskustvo zasnovano na Metro principima trebalo bi biti osnovno korisničko iskustvo svih Windows 8 korisnika, bez obzira je li riječ o desktopima, laptopima ili tabletima - bilo onima klasičnima zasnovanim na interakciji korisnika s mišom i tastaturom, kao i onima modernijima koji se oslanjaju na interakciju zasnovanu na dodiru.

Dva okruženja koja se ne slažu i tu nastaje prvi problem s cijelom Metro paradigmom iako po svojim karakteristikama odlično odgovara mobilnim i uređajima zasnovanim na dodiru, Metro korisničko iskustvo za sve korisnike koji se oslanjaju na miš i tastaturu moglo bi biti problematično.

Nažalost, problemi s određenim nivoom nekonzistentnosti ne prestaju ovdje. Vaše tipične, klasične aplikacije poput Worda, Excela ili Power-Pointa izgledaju isto kao i na Windowsima XP ili 7.

Prelaz između Metro i klasičnog kruženja je, najblaže govoreći, vrlo nagao, i estetski kao i interakcijski vrlo grub. Microsoftovci su potvrdili da će Metro okruženje biti defaultno na svim uređajima bez obzira na njihovu dimenziju, formu ili način interakcije.

Po ličnom sudu, vrlo loša odluka iako kao ideja vrlo privlačna, u praksi će se guranje ovako dva različita okruženja na svim uređajima sasvim sigurno pokazati kao određena poteškoća korisnicima.

Do koje mjere, pokazaće vrijeme. Voljeli bismo napisati da je novost izostanak ranijih nekonzistentnosti u okruženju, međutim to jednostavno nije tako. Npr., sve aplikacije pokrenute u Metro okruženju prikazuju se u punom ekranu (fullscreen) i nikako ih nije moguće ugasiti. Automatski se suspenduju u pozadini ako nemaju fokus u zadnjih 5 sekundi.

Međutim, klasične aplikacije se ponašaju kao i prije. Sve ovo samo dodatno pojačava utisak da je Metro samo stavljen na vrh ponešto izmijenjenog okruženja Windowsa 7.

Prave novosti? Ruku na srce, Windowsi 8 donose niz novosti i ako zanemarimo sve ranije napisano o nelogičnostima spajanja Metroa i klasičnog okruženja (što je praktično nemoguće učiniti na dobar način, a bez drastične promjene interakcijske paradigme!), ima interesantnih novih detalja. Osnovu Metro okruženja, baš kao i u slučaju Windows Phone 7 sistema, čine pločice (tiles) koje imaju svrhu pokretanja aplikacija.

{gallery}it-news/windows8/7{/gallery}

Ono što može korisnike dodatno zbuniti jest da se kroz Metro okruženje pokreću i nove Metro aplikacije (zasnovane na HTML5 i JavaScriptu) kao i klasične aplikacije poput Worda, recimo.
S druge strane, Internet Explorer 10 je nanovo napisan kao Metro aplikacija. U klasično okruženje Windowsa se prebacuje klikom/dodirom na pločicu Desktop i nakon toga smo u okruženju koje se trenutno vrlo malo razlikuje od Windowsa 7.

Naravno, povratak iz standardnog u Metro okruženje je podržan. Promjene je doživio i Task Manager koji sada korisnicima nudi dosta pregledniji i grafički bogatiji prikaz informacija o stanju sistema poput trenutne utilizacije procesora ili dostupnosti radne memorije.

Naravno, grafovi su u prepoznatljivom Metro stilu iako se nalaze u klasičnom okruženju Windowsa.

Ne treba se zavaravati ili pokušavati umanjiti važnost novog korisničkog iskustva koje je Microsoft predstavio s Windowsima 8.

Iako se Metro zaista čini tek kao (nezgrapan) dodatak na klasično okruženje Windowsa, za uređaje zasnovane na interakciji dodirom Metro je pun pogodak. Microsoftova želja da ima identičan operativni sistem na svim platformama i tipovima hardvera je razumljiva, ali trenutna implementacija istoga zapravo bolno pokazuje koliko je Microsoft, pa time i korisničko iskustvo njegovih korisnika, zapravo ograničeno stalnom potrebom da se sačuva kompatibilnost sa starijim aplikacijama i rješenjima.

Appleov iPad nije imao taj problem - bio je nova platforma, zamišljena, dizajnirana i izvedena samo s jednim ciljem - da na tabletima pruži vrhunsko korisničko iskustvo. Tržište govori da je Apple u tome bio uspješan.

Autor: Jović R.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online