Definicija: Softverske zavisnosti (eng: Software Dependencies) su odnosi ili stanje između pojedinaca, timova i organizacija u kojem jedan objekat (bilo da je u pitanju softverski kod, funkcija, alat i sl. ili osoba, tim ili organizacija/e) koristi tj. zavisi od funkcije drugog objekta da bi završila svoj posao.

Vrste tehničkih zavisnosti:

  1. Neke od tih zavisnosti zasnivaju se na tehnologiji. Primjer: UI / UX Dizajn treba da imam prije nego što kreiram softver / veb aplikaciju ili da dodam novu funkciju, neki od ovih zavisnosti tiču se dostupnosti ljudi u određenom vremenskom intervalu i sl.
  2. Neke zavisnosti su obavezne jer se moraju dogoditi. Primjer: Moram da imam softverski kod na raspolaganju da bih mogao da testiram i sl.
  3. Neke od njih su diskrecione zavisnosti. Primjer: možda bi nam bilo pogodnije organizovati rad na određen način i sl.
  4. Neke od njih mogu biti eksterne zavisnosti. Primjer: naš tim je jedan od mnogobrojnih timova (Scrum of Scrums ili Nexus) koji zavise od raznih inputa drugih timova, kako bi uspješno izvršili svoj zadatak.
  5. Konačno, i svakako ne najmanje važno, možda imamo različite interne zavisnosti između naših timova i resursa i načina na koji obavljamo svoj posao. Sve ih je potrebno identifikovati.

Odgovor na naslov članka: Softverske zavisnosti značajno utiču na razvoj softvera i IT sistema stvarajući situacije u kojima se programeri, timovi moraju aktivno i pravovremeno uključiti u rad na artikulaciji (identifikaciji) svih mogućih zavisnosti, a kompanije u koima rade moraju aktivno učestvovati u rješavanju zavisnosti, bilo sa svjetima ili sa konkretnim akcijama.

Ako želite da saznate više kako zavisnosti softvera utiču na razvoj IT sistema, pročitajte jedan segment iz doktorske disertacije Rebeke Elizabeth Grinter sa Kalifornijskog univerziteta.

Tema: Razumjevanje zavisnosti - Studija koordinacije izazova u razvoju softvera:

Više o Scrum-u: Kliknite ovde.
Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you: