Ako se bavite ozbiljnim razvojem softvera, male su šanse da niste čuli za kompaniju Atlassian koja se bavi izradom softvera za razvoj i kolaboraciju. Dakle, svemu onom što treba jednom razvojnom timu.

Iako razvojni programeri ne vole previše pisati tehničku dokumentaciju, konfiguraciona uputstva i sl. moram reći da je Confluence izuzetno koristan alat posebno kada bi ga svi koristili, dakle ne samo programeri već i sve ostale uloge na projektu.

Riječ je o softveru u kojem možete napraviti workspace za svaki projekt. U tom prostoru možete kreirati dokumente, dijagrame, wiki stranice, how-to tutorijale, dijeliti linkove … sa ostatkom tima. Na taj način projektni tim (ili Scrum tim) ima svu dokumentaciju na jednom mjestu i svi uvijek imaju pristup zadnjim verzijama dokumenata.

Na ovaj način sva projektna dokumentacija se nalazi na svima znanoj lokaciji i više nije u "zaboravljenim" Word ili Excel dokumentima, emailovima, taskovima i sl. Ovaj alat služi upravo tome – da je sve na jednom mjestu, da se vidi ko je što napisao, kada je to napisao, kada je izmijenio i slično.

Sa ovim alatom olakšava se razvoj softvera i povećava njegova transparentnost posebno kada imate dislocirane timove u drugim kancelarijama, gradovima ili čak državama.

Svaki korisnik Confluence-a može napisati komentar, dati sugestiju, ispraviti dokument i na taj način pomoći drugim kolegama oko razvoja softvera.

Nadalje, tu možete dodati Plan projekta (ili Product Backlog), kreirati marketing kampanje, kreirati mape razvoja softverskog proizvoda, pisati zapisnike sa sastanaka, pisati "system requirements" za projekte, imati foldere sa dokumentima projekta, upravljati sa pravima korisnika (ko što smije raditi, vidjeti …). Posjeduje automatizovan sistem obavještenja, naprednu pretragu i još mnogo toga.

Obezbjeđen je visog nivo integracija sa drugim alatima kao što su Google drive, Trello, Slack, Gliffy, draw.io itd. Ova kompanija ima i neke druge odlične alate kao što je Jira... O njemu, nekom drugom prilikom.

Ovako nešto dobro odavno nisam vidio.

Uvjerite se sami u ovom kratkom videu:

Vrijedi svakog dolara:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti moj web sajt.

Na njemu ćete naći stvari koje volim:

  • podatke o meni,
  • mojoj domovini, Republici Srpskoj,
  • mojoj opsesiji, Informacionim tehnologijama i
  • sitnicama koje život čine ljepšim.

Naravno, vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je ova posjeta koristila u bilo kom pogledu, napišite mi to, veoma ćete me obradovati.

Srdačan pozdrav i uživajte u životu!

Dejan MAJKIĆ

Preporuka

Riješite današnji problem

Igrajte šah - Play chess online