Softver transformiše svijet. Dok se digitalna transformacija dešava, pojavljuju se nove mogućnosti stvarajući koristi za čovječanstvo ali i neizvjesnosti i rizike. Tradicionalni modeli razvoja softvera stavljaju efikasnost iznad vrijednosti i primjenjuju procese koji jednostavno više ne rade kako treba.

Zbog toga ovakvi projekti često probijaju rokove, zahtjevaju dodatni novac za finansiranje a vrlo često mogu da zastare prije same isporuke na tržište ili u produkciju. Pogledaj video - FBI Sentinel Project.

Pa šta onda da se radi.

Scrum je odgovor

Scrum koristi preko 15 miliona ljudi širom svijeta za proizvode i usluge velike i male.

Sve počinje sa Product Owner-om (Vlasnikom proizvoda)

Product Owner zastupa kupce i druge zainteresovane strane, on upravlja Product Backlog-om koji predstavlja dinamičnu listu aktivnosti koji će biti neophodne da se urade od strane razvojnog tima na određenom proizvodu. Šta da uradi Product Owner ukoliko je izvjesno da Developerski tim neće završiti sve stavke na vrijeme, pročitajte ovdje.

Posao se obavlja od strane samo-organizujućeg razvojnog tima tokom sprinta koji predstavlja period od jedan do četiri nedelje.

Tokom planiranja sprint-a a bazirano na cilju Sprinta kreira se Sprint Backlog. Scrum tim koga čine Scrum Master, Product Owner i razvojni tim kreiraju definiciju Done (DoD) a nakon početka sprinta, razvojni tim radi na isporuci vrijednosti u skladu sa DoD.

Jednom dnevno razvojni tim sastaje se 15 minuta na sastanku koji se zove Daily Scrum da izvrše pregled i prilagođavanje njihov rada ka cilju Sprinta. Ta istom sastanku imaju priliku da identifikuju prepreke koje ih sprečavaju da rade punim kapacitetom prema Sprint cilju.

Ko se brine za svi razumiju Scrum i da je primjenjen u skladu sa pravilima?

Scrum master je uslužni vođa scrum tima i pomaže da svi razumiju teoriju scruma, prakse i pravila. Ima on još obaveza ali da ne komplikujem sada previše pogledajte ovaj video.

Dok tim radi prema Sprintu cilju rezultat njihovog rada raste iterativno, omogućujući timu da pregleda svoj rad i da se na empirijskoj osnovi prilagođava tokom rada. Kako bi se unaprijedila transparentnost, inkrement se može puštati u produkciju kontinuirano tokom sprinta.

Na kraju sprinta, Scrum tim poziva sve zainteresovane strane na sastanak Sprint Review gdje oni kolektivno pregledaju rezultate rada.

Nakon Sprint Review-a, Scrum tim ima još jedan sastanka Sprint Retrospective. Na ovom sastanku Scrum tim vrši evaluaciju njihovog rada i prave plan kako da ga poboljšaju. Scrum predviđa empirijski osnov za timove omogućavajući im češće isporuke sa većom vrijednošću i boljim rezultatima za korisnike.

Gdje se Scrum framework koristi?

Na kraju, Scrum vodič govori da se Scrum okvir koristi za razvoj softvera, hardvera, ugrađenog softvera, mreža interaktivnih funkcija, samohodnih vozila, škola, vlada, tržišta, upravljanja radom organizacija i maltene svemu što koristimo u svakodnevnom životu kao pojedinci i društva.

Vezani tekst:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended