Definicija ZAVRŠENO (Definition of Done - DoD) presudna je za svaki posao koji obavljate (posebno za agilni tim).

Primjer: Žena vam je rekla da trebate usisati stan. Ukoliko nije, mada vjerovatno jeste :), definisala "Done", vi ćete vjerovatno preći samo 2 puta posred sobe i ako ste "neiskusni" reći ćete da ste završili zadatak za 5 minuta.

Međutim, ukoliko vam žena definiše da se "Done" smatra tek kad:

  1. Detaljno usisaš tepih i uzduž i poprijeko,
  2. Izmakneš krevet i usisaš ispod kreveta,
  3. Izmakneš sve stvari u sobi i usisaš ispod njih,
  4. Obrišeš podove...

... onda to više nije 5 minuta ali predstavlja ključni faktor za isporuku usluge visokog kvaliteta i zadovoljavanje menadžmenta (u ovom slučaju vaše žene) ili klijenta u pogledu upravljanja projektom i rezultatom rada.

Vratimo se na ovaj naš svakodnevni informatički podijum, da biste to postigli, morate da isporučujete samo ono što je zaista obavljeno i to ne samo u pogledu funkcionalnosti, već i u pogledu kvaliteta.

Takođe, ono što je važno napomenuti je da su ponekad aktivnosti na nekom poslu iterativne, uvijek se mora nešto dodati ili provjeriti, pa je definicija "Done" izuzetno važna da shvatite da ste na istom talasu sa svojim timom.

Šta je Definicija Done (Definicija Gotovo)

Kada je stavka za produkciju označena kao "Done", svako mora da razumije šta to zaista znači.

Ova definicija se može značajno razlikovati od tima do tima, ali suština je u tome da članovi jednog tima (i implementator i korisnik) moraju dijeliti isto razumjevanje šta to znači kada je posao završen, kako bi se osigurala transparentnost na projektu.

Ista ova definicija vodi projektni tim u saznanju koliko stavki iz Plana (npr. dvosedmičnog sprinta) mogu da izaberu u planiranju, inspekciji i adaptaciji.

Ako je definicija Done ispravno definisana, onda svi projektni timovi moraju da je prate kao minimum.

Evo drugog DoD primjera iz IT. Tim je izabrao da u proteklom Sprintu realizuje 5 stavki iz Product Backlog-a ili iz Plana projekata. Oni su to završili a to pored samog razvoja znači da su uradili i sljedeće jer je tako definisano u DoD:

  1. Svi korisnički zahtjevi u dvosedmičnom planu su zadovoljeni,
  2. Svi unit testovi su prošli,
  3. Plan projekta je ažuriran,
  4. Projekat je realizovan u testnom okruženju identičnom produkciji,
  5. Prošli su testovi kompatibilnosti,
  6. Prošli su testovi performansi,
  7. Prošli su integracioni testovi,
  8. Sve greške su ispravljene,
  9. Tehnička dokumentacija je ažurirana,
  10. Korisnička dokumentacija je ažurirana.

U softveru, definicija Done može biti i: Done znači kodirano prema dogovorenim standardima, preispitano, implementirano sa Unit Test-Driven razvojem, testirano sa 100-odstotnom automatizacijom ispitivanja, integrisano, dokumentovano i završena korisnička obuka.

U kontekstu usluga može biti ovako: Gotovo znači da je svaki zadatak prema korisničkim zahtjevima završen i da je kompletan rad priložen korisničkim zahtjevima na način da ga Product Owner ili Project manager može pregledati i provjeriti da li ispunjava njegova očekivanja.

Rezime

DoD je spisak svih karakteristika i aktivnosti, na primjer, pisanje koda, kodiranje komentara, testiranje unit, testiranje integracije, bilješke o verzijama, dokumentacija o verziji itd.

Sve dogovoreno dodaje ili demonstrira vrijednost proizvodu. Usredsređenost na unaprijed definisane korake omogućava timu da se fokusira na ono što mora biti završeno kako bi se izgradio funkcionalan i kvalitetan softverski proizvod, a istovremeno se eliminišu nepotrebne aktivnosti na razvoju softvera.

U slučajevima kad više timova radi na razvoju jednog proizvoda, priprema jedinstvene definicije Done koja odgovara svakoj situaciji nije realna. Svaki tim bi trebao sarađivati i smisliti definiciju koja odgovara njegovom jedinstvenom okruženju.

I još nešto, ako samo jednu stavku iz DoD propustiš (slučajno ili namjerno), npr. nisi obrisao pod (stavka 4. iz prvog primjera) to podrazumjeva da nisi ispoštovao dogovor i da usluga ne smije biti isporučena jer nije završena.

Timovi koji su tek započeli sa agilnim praksama teško će dostići zreli nivo u definisanju DoD odmah. Prema tome, oni bi trebali preduzeti korake, sprint-po-sprint, kako bi sa vremenom poboljšali svoj DoD.

Kad smo već kod usisivača :) Danas pametni usisivači nikad jeftiniji

Ispod se nalazi lista od 3 najprodavanijih usisivača na popularnom sajtu Gearbest. Na ovom sajtu možete naći i sve rezervne dijelove i materijal za održavanje. Obradujte svoju bolju polovinu :)

$80.99 - LF11 2-in-1 Household Handheld Vacuum Cleaner Home Cleaning Tool http://gbe.st/302tkyH 
$119.99 - SMART 360 C50 Intelligent Vacuum Robot Cleaner http://gbe.st/302tkyG 
$299.99 - SMART 360 S7 Laser Navigation Robot Vacuum Cleaner with SLAM Route Planning 2000Pa Suction Mopping Off-limit Setting http://gbe.st/302rfAj 
Vezani tekst:

NOTE: If you would like to PROMOTE link in this article, please let me know.

If you liked this article, please like/subscribe to YouTube ChannelDM Spot FB page, Twitter, or LinkedIn and be notified when a new article is published.