Istraživači su otkrili dokaze da je računarski crv Stuxnet, koji uznemirio vlade širom svijeta, spreman za regeneraciju. Stuxnet je vrlo složeni računalni virus stvoren da špijunira i poremeti iranski nuklearni program. Niko nije identifikovan kao autor crva, ali su sjene sumnje pale na izraelsku i američku vladu. Nova prijetnja - Duqu, prema onima koji ga otkrili, 'preteča je budućeg napada sličnog na Stuxnet'. Otkriće je objavila kompanija za računarsku bezbjednost Symantec, koju je na prijetnju upozorio jedan od korisnika.

Crv je dobio ime Duqu jer stvara fajlove s prefiksom DQ. Symantec je pregledao uzorke prijetnje prikupljene iz računarskih sistema u Evropi. Početnim analizama crva je utvrđeno da su dijelovi Duqu-a gotovo identičan Stuxnet-u, što sugeriše da su ga napisali ili isti autori ili oni koje imaju pristup Stuxnet kodu. 'Za razliku od Stuxnet-a, Duqu ne sadrži nikakav kod povezan s industrijskim kontrolnim sistemima i ne replikuje se sam', naveo je Symantec u svom blogu.

'Prijetnja je usmjerena prema ograničenom broju organizacija i njihovim specifičnim dijelovima', dodao je.

Drugim riječima, Duqu nije namijenjen napadu na industrijske sisteme, poput iranskih nuklearnih pogona, kao što je bio slučaj s Stuxnetom, već prikupljanju obavještajnih podataka za budući napad.

Prema Symantecu, kod Duqua pronađen je u 'ograničenom broju organizacija, uključujući i one koje su uključene u proizvodnju sistema industrijske kontrole'.

Symantecov glavni tehnološki direktor Greg Dan izjavio je da je kod Duqua vrlo sofisticiran, te da u ovoj fazi nije jasno je li razvijen pod nadzorom države i je li politički motivisan.

Crv se sam uklanja iz zaraženih računara nakon 36 dana, što sugeriše da je osmišljen tako da ostane skriveniji od svog prethodnika Stuxneta.

Otkriće crva Stuxnet promijenilo je igru u svijetu računarnih virusa i kibernetičkih napada, te prisililo vlade širom svijeta da pojačaju računarsku bezbjednost i izvan ključnih sistema kao što su elektroenergetski i vodosnabdjevni.

Stručnjaci koji su proučavali Stuxnet kažu da je konfigurisan tako da ošteti motore koje koriste centrifuge za obogaćivanje uranijuma na način da ih nekontrolisano ubrzava.

Iran je priznao da su neke od njegovih centrifuga sabotirane, iako je umanjio značenje Stuxneta u tome.

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended