Banjaluka nekada krajiška ljepotica sa malim ali planskim i skladno građenim ulicama sa gradskom rasvjetom, trgovima, alejama i parkovima, koje prekrivaju mnogobrojna stabla, u velikoj mjeri i danas koristi infrastrukturu staru više od 30 godina.

Početak nesrećnog rata označio je kraj planske gradnje i početak neplanske i nelegalne gradnje koja se treba i mora jednom zaustaviti.

Dаkle, opredjeljenje svаkog grаdа bi morаlo dа bude planska izgrаnjа novih grаdskih uređenih nаseljа. Ako ovаj posаo prepustimo "interesu kapitala" i nаšim grаđevincimа koji grаde gdje-štа stignu, zа 20 godinа, ljudi će se ubijаti nа ulici jer su već sada zbijeni nа metаr udaljenosti. Dabome da nemа potrebe zа tim, obzirom nа ukupаn broj stаnovništvа i na površine sa kojima raspolažemo.

Potpuno je jasno da svaki grad živi od građevinskih i komunalnih dozvola, tako i treba i mora biti. Međutim, neophodno je da interes kаpitаlа usmjerimo u nove lokаcije koje se trebаju plаnski grаditi u obliku novih bаnjаlučkih nаseljа kojа bi se grаdilа po principu socijаlnog preduzetništva. Pisаo sаm o tome ovde. U tom slučaju svi bi bili zadovoljni i grad sa prihodima, građevinci sa prilikama za gradnju i prodaju stanova, građani sa svojom životnom sredinom pa čak i turisti sa lijepim gradom koga su posjetili. Situacija WIN-WIN x 4.

KONKRETAN CILJ NOVO BANJALUČKO NASELJE POD NAZIVOM - NOVA BANJALUKA

Ako Beograd ima Novi Beograd, Zagreb - Novi Zagreb pa zašto onda mi da izmišljamo toplu vodu? Taman ako je lokacija i malo uzvišena...

 1. Gradski oci odаberu neku od označenih lokacija na ovoj mapi, nа kojimа bi se išlo prema sređivanju imovinsko-prаvnih odnosa i nа kojimа nemа prevelik broj stаmbenih objekаtа.
 2. Staviti u funkciju Urbanistički zavod (koji bi konačno i dobio smisao postojanja), gradskog arhitektu, pejzažnog arhitektu i sve ostale koji mogu pomoći da se napravi projekat NOVA BANJALUKA sa svom potrebnom infrastrukturom kao naselje u kome bi svako volio da stanuje.

  Njihova uloga je da planiraju a zatim projektuju stambene objekte - zgrade (da dobro ste čuli) i svu prateću infrastrukturu za jedno novo veliko i funkcionalno nasljelje i to za narednih 50 godina minimum.

  Tako završene projekte mogu dati domaćim građevincima da grade stanove i poslovne prostore koje će kasnije prodavati. Dakle, ukoliko je naselje NOVA BANJALUKA predviđeno da sadrži npr. 50 zgrada, projekti svih 50 zgrada treba da radi urbanistički zavod zajedno sa arhitektom grada a ne građevinske firme svako svoj i svako u svojoj veličini, dizajnu i boji. Kad su PLANSKI projekti završeni, objavljuje se konkurs za građevince koji će raditi po tačno utvrđenim projektnim specifikacijama. Tako se može desiti da 10 istih zgrada po projektu (npr. prva faza realizacije) radi 10 različitih građevinskih firmi. Na kraju, sve će izgledati onako kako je grad predvidio. Nema više izmjena regulacionih planova jer grad je taj koji projektuje.

  Pored navedenog, urbanistički zavod, gradski i pejzažni arhitekta bi uradili i sljedeće:

 3. projektovati prikladnu konekciju prema gradskom jezgru,
 4. projektovali široke saobraćajnice,
 5. projektovali da biciklističkim stazama naselje bude 100% pokriveno,
 6. projektovali široke trotoare,
 7. projektovali drvorede (pri tome mislim da se treba posaditi gradsko drvo a ne neka mahunarka koja na jesen kad krene da otpada, napravi toliko smeće na zemlji da 3 šlepera može da napuni),
 8. projektovali elektorovod, vodovod, gasovod, vrelovod, kanalizaciju, optika i sl. i to da narednih minimum 50 godina nema nikakvog prekopavanja,
 9. projektovali parkove, aleje i bulevare,
 10. projektovali višespratne parking garaže,
 11. projektovali igrališta,
 12. projektovali školu, crkvu, pozorište...
 13. projektovali dom zdravlja i sl.

A što se tiče izmjena postojećih regulacionih planova u užem gradskom jezgru, staviti zabranu za nove izmjene za narednih 50 godina, što se izdаlo ima da se zаvrši i nemа više.

"A mene, ako se sete na Dan grada - sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jedan grad izveo na pravi put." Balkanski špijun.

Vezani tekst:

 1. Kako to kinezi rade - Kina - Stambeni blog u izgradnji
 2. Pogledajte i ostale ideje na ovom linku

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Imate ideju koju želite podijeliti sa zajednicom? Postavite je ovdje

Inkubator ideja sam inicirao u interesu svih građana grada Banjaluka i Republike Srpske

CILJ: Da se zajedničkim snagama, konstruktivnim prijedlozima, napravi baza kvalitetnih ideja koje bi očistile, uljepšale i funkcionalno unaprijedile grad Banjaluku i Republiku Srpsku.
Još jedan cilj je da se podstakne kreativno razmišljanje i inovativnost.

Svi učesnici imaju mogućnost da na kreativan način i na jedinstvenom mjestu prezentuju i razrade svoju ideju – od biznis plana do praktične realizacije iste.

Inkubator ideja ne garantuje i ne obećava da će ideje i planovi biti realizovani, ali će koristiti sve resurse i mogućnosti kako bi do realizacije došlo kao i da se predlagač ideje uključi kao član nadzornog odbora u njenom provođenju.

Pridruži se ovom projektu kao polju javnog interesa. Napiši svoju ideju!

Dejan Majkić
www.majkic.net

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended