Poslovni objekat - kružna raskrsnica kod šoping-centra "Delta planet", jedna od najvećih i najmodernijih u gradu i uskoro će biti puštena u rad.

Izgradnja ove raskrsnice, na ukrštanju istočnog tranzita i Ulice olimpijskih pobjednika, počela je u decembru prošle 2017. godine, a u nju je uloženo 5 miliona KM umjesto prvobitno planiranih 2,8 miliona KM.

Razlog zbog čega je cijena povećana je dopuna projektnog plana pa će tako kružna raskrsnica, posjedovati, pored replike Ajfelovog tornja, sa liftom i 555 stepenica koje vode do sjajnog vidikovca na visini od 100 m, imati i podzemne poslovne prostore i hodnike sa pokretnim trakama i stepeništem za pješake na sve četiri strane raskrsnice.

Zašto smo se odlučili za Ajfelov toranj?

Ajfelov toranj u Parizu se smatra najpoznatijom i najposjećenijom turističkom atrakcijom na svijetu. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, dovedimo Pariz u Banjaluku u obliku ovog mini arhitektonskog izdanja.

Takođe, odlučili smo se da i Ulicu olimpijskih pobjednika proširimo tako da ima dvije trake po smijeru jer se već stvaraju gužve u špicevima. To su razlozi zbog kojih je došlo do uvećanja cijene projekta.

Ono što je interesantno je da je podzemni poslovni prostor dizajniran tako da se maksimalno iskoristi dnevna svjetlost, a prostorije budu svijetle, prostrane i prozračne.

Svjetlosna cijev tj. svjetlosni tunel počinje kupolom koja se nalazi ispod tornja, prečnika 10 m i projektovana je tako da maksimalno privuče i sakupi prirodnu, sunčevu svjetlost. Prozvodi se od akrilnog materijala visokog kvaliteta.

Sočivo fokusira svjetlost čak kada je nebo potpuno oblačno i zadržava garantovanih prenosa svjetla tj. 99% UV zraka. Kupola je montirana na ravan koji je najizloženiji suncu.

Stablo koje se nastavlja na kupolu sa unutrašnje strane je prekriveno aluminijumskim listom tj. visokoreflektujućim premazom koji vrše funkciju ogledala u cijevi, i privlače i pojačavaju prirodnu svjetlost bez obzira na položaj sunca.

Veoma važno je napomenuti da ovako dovedena dnevno svjetlost ne grije prostor, a zbog UV filtera, ni boje u prostoru ne blijede.

U cijeli objekat uvedeno je podno grijanje preko geotermalnih podzemnih pumpi. Toplota se tako dobija iz vode duboko bušenih bunara koji zadovoljavaju kriterijume energetske efikasnosti.

Centralni element u ovom dijelu čine stepenice sa unikatnim lusterima koji pored osnovne funkcije predstavljaju i skulpturni element koji posjetioce ne ostavlja ravnodušnim. Kod ulaza se nalazi se i teretni lift pomoću kojeg se posjetioci prevoze do spratova tornja.

U planu je još sedam kružnih raskrsnica ovakvog tipa. Prva naredna poslovni objekat-kružna raskrsnica kod restorana 'Sirano' na Laušu", naravno umjesto Ajfelovog tornja, na ovom mjestu biće izabrana druga domaća ili svjetska građevinska izdanja.

Ova kružna raskrsnica ne samo da će smanjiti gužve, povećati protok i bezbjednost saobraćaja, ovdje se otišlo i korak dalje, pa su osmišljni modeli poslovnih prostora napravljenih na mjestima sa velikom koncentracijom pješaka koji će sigurno biti atraktivni za kupovinu što se uveliko pokazuje u pretprodaji.

Zadovoljstvo nam je predstaviti prvu modernu kružnu raskrsnicu izgrađenu novcem iz budžeta grada koja će sama sebe isplatiti prodajom atraktivnih poslovnih prostora u podzemlju a zasigurno postati i poznata turistička atrakcija.

Na fotografiji imate priliku vidjeti završne radove na centralnom holu sa svjetlosnom kupolom. Uskoro očekujemo svečano otvaranje uz Zdravka Čolića i Cecu Ražnjatović.

Vezani tekst:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Imate ideju koju želite podijeliti sa zajednicom? Postavite je ovdje

Inkubator ideja sam inicirao u interesu svih građana grada Banjaluka i Republike Srpske

CILJ: Da se zajedničkim snagama, konstruktivnim prijedlozima, napravi baza kvalitetnih ideja koje bi očistile, uljepšale i funkcionalno unaprijedile grad Banjaluku i Republiku Srpsku.
Još jedan cilj je da se podstakne kreativno razmišljanje i inovativnost.

Svi učesnici imaju mogućnost da na kreativan način i na jedinstvenom mjestu prezentuju i razrade svoju ideju – od biznis plana do praktične realizacije iste.

Inkubator ideja ne garantuje i ne obećava da će ideje i planovi biti realizovani, ali će koristiti sve resurse i mogućnosti kako bi do realizacije došlo kao i da se predlagač ideje uključi kao član nadzornog odbora u njenom provođenju.

Pridruži se ovom projektu kao polju javnog interesa. Napiši svoju ideju!

Dejan Majkić
www.majkic.net

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended