Skijanje, klizanje i sankanje obezbjeđuje dosta zdravstvenih benefita. To bi trebalo da bude osnovni razlog koji će vas natjerati da budete redovan gost na bijelim - ledenim stazama.

 • Pomaže vam da izgubite težinu i zdravo smršate: 10 dana aktivnog skijanja, sankanja ili klizanja dovoljno je da izgubite i 5 kilograma tjelesne težine. Cjelodnevna aktivnost ovog tipa može sagorjeti i preko 3000 kalorija. To je impozantna brojka. Iskusni skijaši koji znaju da pravilno iskoriste više mišića i da ih štede da "traju" tokom cijelog dana potrošiće sigurno i više. Snabdjevenost organizma kiseonikom u većoj mjeri nego inače doprinosi boljoj oksidaciji, pa je onda i logično brže mršavljenje prirodnim putem. Skijanje na strmijim stazama i na nižim temperaturama će podstaći organizam da utroši više kalorija.
 • Čvršći stomačni mišići: Umjetnost sankanja, klizanja i skijanja je i u tome da održite svoje tijelo stabilnim na klizavoj podlozi. U tim aktivnostima će se aktivirati vaši stomačni mišići. Imaćete utisak da vam vaš stomak pomaže da savladate promjene pravaca i održite neophodnu ravnotežu. Posebno će do izražaja ta zaštita doći pri savijanjima tijela i eventualnim padovima. Vaš sveukupna koordinacija će biti bolja.
 • Poboljšava kardiovaskularni sistem: Bilo da ste početnik ili da imate iskustva, vrijeme provedeno na stazi će vam donijeti blagodeti za rad vašeg srca. Podizanje srčane frekvencije tokom skijanja će pomoći da se poveća cirkulacija krvi, a samim tim i donošenje hranljivih materija i kiseonika do tkiva a to znači da će se i kalorije brže sagorjevati nego inače. Zimski sport od samo 30 minuta aktiviraće skoro sve mišiće. Početnici koji još uvijek hodaju uz padinu i uče osnovne pokrete mogu očekivati izvanredne efekte na rad srca i pluća.
 • Aktivira i ostale mišiće: Posebno treba naglasiti uticaj na spoljšnje i unutrašnje mišiće butina, mišiće zadnje lože i zadnjice. Ovo je naravno posljedica položaja čučnja ili polučučnja koji u skijanju i klizanju dominira. Zagrijavanjem i istezanjem 10 minuta prije i poslije aktivnosti sprečićemo bol u mišićima i potencijalne povrede produženjem mišićnih vlakana. Ne treba zaboraviti da skijanje odlično aktivira i mišiće ruku i ramenog pojasa.

Da li je skijanje skup sport?

Svakako. Ski odjeća, Ski oprema, Ski škola, Ski pass. Sve se plaća. Ovo je aktuelni cjenovnik sa skijališta Kozara. Tu je takođe jedan oglas koji sam našao o cijeni topova za vještački snijeg.

Koje su nam jeftinije alternative? Iskustva iz okruženja

Ako i ne padne snijeg ove zime, neće biti problema za zimske radosti u Bariloviću nedaleko od Karlovca. Za to se pobrinula Opština i njen načelnik Dražen Peraković koji je nabavio topove za snijeg koji će zabijeliti stazu za sankanje i skijanje. Mališanima je veselje zagarantovano tokom cijele zime a svoje oduševljenje su postavili na FB stranicu Osnovne škole Barilović sa sljedećom porukom:

Načelnik Opštine Barilović uljepšaće zimske praznike svim našim učenicima. Stigli su topovi koji će u Bariloviću napraviti sankalište i skijalište. Pripremite sanke, skije, vreće i uživajte. Zimske radosti mogu početi, napisali su školarci.

Zagreb

Prvo zagrebačko sankalište koje se nalazi gotovo u samom centru grada otvoreno je na Cmroku. Djeca su odmah nakon svečanog otvaranja zauzela ovo brdašce i uživala u umjetnom snijegu, koji bi mogao potrajati sve do proljeća ako temperatura vazduha bude dovoljno niska. Sankalište je ima kapacitet za 1000 djece, 2 snježna topa, koje im je ustupilo trgovačko društvo Sljeme - Medvednica. Osim sankališta, na Cmroku je napravljen i prvi Snowboard 3D park u gradu.  Sankalište će biti otvoreno svaki dan.

Cmrok je nekada bio gradsko skijalište, ali nakon uređenja skijaških staza na Sljemenu za to više nema potrebe pa je odlučeno da se ovde napraviti sankalište. Sada sva djeca koju roditelji ne mogu voditi na sankanje na Sljeme mogu osjetiti čari zimskih radosti i dobro se zabave na prvom sankalištu zasniježenom snijegom iz snježnih topova. Cmrok nije službeno sankalište jer nema naplate, ni radnog vremena. Cmrok možda neće još dugo biti jedino uređeno sankalište u Zagrebu. Iz gradske uprave stižu vijesti da bi sljedeće zime snježni topovi mogli zasniježiti još neke brežuljke u gradu. Gradonačenik Zagreba tu nije stao, nakon što je na njegovu inicijativu zasniježen Cmrok, za godinu dana namjerava montirati i malu žičaru za učenje skijanja. Budu li temperature dovoljno niske, dogodine će mnogo ranije početi sa zasnježenjem.

Bled - Slovenija

Bled nije klasični zimski sportski centar, ali je za ljubitelje bijelih padina zadovoljstvo obezbjeđeno. Samo nekoliko minuta hoda od centra Bleda, skijaši i snouborderi mogu uživati u skijalištu Straža, sa izuzetnim pogledom na jezero i dvorac. Radi se o malom, ali dobro uređenom skijaškom centru opremljenom za noćno skijanje, sa organizovanom školom skijanja i iznajmljivanjem opreme i sportskim dečjim snježnim parkom sa predviđenim sankalištem i ostalim zimskim radostima. Takođe, na ovom centru imaju ski liftovi, ali i ljetnji bob kao rješenje za uživanje u toplim danima.

https://www.straza-bled.si/sl/Zima

Banjaluka i potencijalne lokacije

Brda u naseljima Starčevica, Kočićev vijenac, Banj brdo, Paprikovac, Šibovi i Manjača su potencijalne lokacije - tereni na kojima bi se uz određeni trud i ulaganje moglo obezbjediti najmlađima da mogu da uživaju u zimskim sportovima. Za one veće ljubitelje tih aktivnosti najbliže skijalište se nalazi na Kozari. Sankalište na brdu na Starčevici ima veliki potencijal da postane ozbiljna gradska priča, a uz neka minimalna ulaganja moglo bi se napraviti dovoljno da se ovo sankalište unaprijedi, teren poravna i prilagodi i da se postave zaštitne ograde.

Ovo sankalište veoma je posjećeno tokom zime, posebno vikendom ima puno djece i odraslih, ne samo sa Starčevice, već i iz ostalih dijelova grada.

Skijalište na Starčevici je jedino mjesto koje je bilo definisano kao skijalište i na kojem je bila planirana potencijalna izgradnja ski-centra, međutim razlog zbog kojeg nije uloženo ništa je taj što prema dosadašnjim analizama i statističkim podacima naš grad ima veoma malo snježnih dana.

Plašimo li se upustiti u Projekat uređene staze za sankanje i skijanje u Banjaluci?

Najveći troškovi su:

 • 2 topa za snijeg.
 • Na sat izrade snijega jedan top troši oko 10 kubika vode
 • Na sat izrade snijega jedan top troši oko 37 kilovata struje
 • Ratrak za uređivanje staze troši po satu 10 litara goriva. To svakako ne mora biti profesionalni ratrak niti one koje možemo vidjeti na vrhunskim svjetskim skijalištima
 • Plate za zaposlene koji bi uređivali stazu.

Klizalište na istoj lokaciji - na otvorenom, zašto ne?

Ovim projektom bilo bi omogućeno stanovnicima Banjaluke i Republike Srpske kao i svim ostalim ljubiteljima sportova na ledu, umjetničkog i brzog klizanja, hokeja na ledu, karlinga, da se bave ovim sportovima tokom cijele zime.

Banjaluka je glavni grad Republike Srpske i kao takav zaslužuje da ima uslove i infrastrukturu za sve sportove.

Sankalište, klizalište i skijalište kao rezultat projekta društveno odgovornog poslovanja - DOP

Za realizaciju ovakvog projekta neophodno je okupiti sve nadležne organe i zainteresovane kompanije jer novca za sport i rekreaciju nema dovoljno, te samo zajedničkim sredstvima i snagama koja će uključiti i javno-privatno partnerstvo (DOP) realizovati ovakav projekat u Banjaluci. Uvođenjem olakšica poput jeftinije struje i vode kao najvećih troškova, ovaj problem se lako može riješiti. Na kraju krajeva, vodovod je gradsko preduzeće. Naravno, treba provjeriti alternativne načine za vodosnabdjevanje ovih mašina na navedenim lokacijama.

Takođe treba razmotriti način apliciranje za donacije kod IIHF- Međunarodne hokejaške federacije za opremu za dvoranu (ograda za led, vozilo za ravnanje i održavanje leda, te kontejner hladnjača za proizvodnju leda).

Nekada je Banjaluka na Starčevici imala i ski-lift, na kojem su čak održavana i republička takmičenja. Tokom rata pokradena su užad i stubovi, a ni imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni, tako da su od svega ljubiteljima skijanja ostala samo sjećanja.

DOP projekti ne podrazumjevaju samo izradu i opremanje dječih igrališta - treba samo pustiti mašti na volju. Banjaluka to zaslužuje, da li skijanje, klizanje ili sankanje – nemoguće je bez umjetnog zasnježenja. Ako na sve dodamo i zimsku baštu, eto ti posla.

Na kraju, nemojte mi zamjeriti, sigurno sam propustio neke stvari, ali jednostavno sam uživao u subotu i nedelju na Starčevici.

Ovaj mini katalog sam dobio od druga Požgaja.

Vezani tekst:

INKUBATOR IDEJA (br.16): Podsticanje društveno odgovornog poslovanja - DOP


Imate ideju koju želite podijeliti sa zajednicom? Postavite je ovdje

Inkubator ideja sam inicirao u interesu svih građana grada Banjaluka i Republike Srpske

CILJ: Da se zajedničkim snagama, konstruktivnim prijedlozima, napravi baza kvalitetnih ideja koje bi očistile, uljepšale i funkcionalno unaprijedile grad Banjaluku i Republiku Srpsku.
Još jedan cilj je da se podstakne kreativno razmišljanje i inovativnost.

Svi učesnici imaju mogućnost da na kreativan način i na jedinstvenom mjestu prezentuju i razrade svoju ideju – od biznis plana do praktične realizacije iste.

Inkubator ideja ne garantuje i ne obećava da će ideje i planovi biti realizovani, ali će koristiti sve resurse i mogućnosti kako bi do realizacije došlo kao i da se predlagač ideje uključi kao član nadzornog odbora u njenom provođenju.

Pridruži se ovom projektu kao polju javnog interesa. Napiši svoju ideju!

Dejan Majkić
www.majkic.net

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended