Buddy system” tj. Sistem drugarstva – postupak u kome dvije osobe, funkcionišu i rade stvari kao jedna cjelina (drugari), tako da su u stanju da prate i pomažu jedno drugom.

"Buddy" sistem na poslu

Šta je važno kompanijama kada primaju nove zaposlene? Da se oni što efikasnije integrišu i što brže postanu maksimalno produktivni.

Svakome su prvi dani, pa i nedelje ili mјeseci, izazovni u novoj sredini. Sјetite se svih svojih početaka, jasno Vam je koliko bi Vam značilo da ste imali nekoga ko je tu baš za Vas i ko bi Vas uputio u sve detalje.

Zato je važan dio izgradnje sistema na kojem uviјek radimo uspostavljanje „buddy“ sistema u kompanijama. Svakom novom zaposlenom treba dodeliti Buddy-ja, dodeljenog „drugara“ novog zaposlenog.

Ovo dakle predstavlja jedan preporučljiv model kojim se novozaposlenima olakšava upoznavanje sa kulturom organizacije, na način da se novozaposlenima dodjeljuju kolege sa nekoliko godina iskustva rada u organizaciji, koje ih upućuju u organizaciju, organizacionu kulturu i vrijednosti, organizacione prakse, običaje, i nepisana pravila - koja postoje, a nisu obuhvaćena formalnim procedurama i pravilnicima - nekoga ko je zadužen da mu pomogne da što brže i lakše postane dio kompanije/tima i potpuno se uključi.

Primjećeno je da se novozaposleni mnogo češće i otvorenije obraćaju sa različitim pitanjima kolegama koje su do prije samo nekoliko godina bili u istoj poziciji kao i oni, nego menadžerima ili, po iskustvu, starijim kolegama.

U analiziranim organizacijama koje su uvele "buddy" sistem, ovaj pristup je naišao na odobravanje i pohvale svih nivoa zaposlenih i ubrzao je adaptiranje novozaposlenih.

"Buddy" sistem na fakultetu i u školi

Ako ste brucoš - to znači da će sa vama da rade odabrane starije kolege "buddy", koji će vam biti na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije, pomoć pri odabiru literature i savladavanju seminarskih zadataka, polaganju ispita a pomažu oko pronalaženja odgovarajućeg smještaja, oko dobijanja boravišne dozvole i drugih praktičnih pitanja.

Na fakultetima je dakle poželjno uspostavljanje mreže studenata tzv. "Buddy network" koja pomaže novim ali i stranim studentima u prvim danima boravka, integraciji u akademsku sredinu, a takođe organizuje i društvena događanja za nove/strane studente tokom njihovog boravka na prvoj godini fakulteta.

Po istom principu funkcioniše "buddy" sistem u školi gdje svako dijete iz starijeg razreda "dobije" dijete iz mlađeg da mu pomogne u navikavanju na školu i školske aktivnosti.

"Buddy" sistem u sportu - Prednosti trčanja sa baddy-em

Jednom rječju: uživanje! A uz to i čista motivacija, pomoć, podrška, briga, zadovoljstvo, zabava, inspiracija i još mnogo toga. Postoje mnoge prednosti trčanja sa badijem, posebno za one koji nisu navikli da trče svakodnevno ili kojima je teško da se nagovore da uopšte izađu napolje i pokrenu se.

 1. Prema badiju imate neku vrstu odgovornosti, ne želite da ga "ispalite" za trening, trčanje će vam proći prijatnije.
  Mnogi početnici su počeli da trče uz pomoć nekoga ko ih je motivisao, nekada i vukao, kako bi došli do svojih ciljeva.
 2. Trčanje sa badijem može da uvede i element konkurencije, pa oni koji se spremaju za trku, biće motivisaniji da treniraju napornije tokom svakog treninga. A onda, kad zajedničkim trudom i naporom dođete do svog cilja, kao što je npr. istrčati maraton, onda cijli badi sistem dobija novu dimenziju jer i vaše prijateljstvo postaje jače.
 3. ne postoji ništa kao dobra konverzacija koja će učiniti da vam ova aktinost proleti, a da ne osjetite.
 4. Badi može da vam pomogne da ispravite svoje trkačke pokrete. Neka posmatra vaš izgled (posture) i pokrete kako bi vam ukazao ako nešto radite pogrešno.
 5. Trčanje u paru je bezbjednije. Ovo pogotovo važi za žene i za vreme noćnog trčanja, mnogo je manja vjerovatnoća da ćete doživeti neprijatnost ako ste u društvu.
 6. Partneri su dobri pejseri. Ako imate isplaniran naporan, brži trening, onda pozovite Speedy-a koji će vam zagarantovano održavati brzi tempo. A ako ste isplanirali neko laganije trčanje, organizujte se za trening sa Slowpoke-om tj. sa “sporaćem”.
 7. Badi je savršena “mood lifter” opcija, kad vam je svega preko glave, i trčanje, a i svakodnevne obaveze.
  Ako ste skloni propuštanju treninga bez ikakvog dobrog razloga, badi je tu da vam pomogne. (Da, svima nama dođe dan kad nas mrzi da izađemo napolje, a kamoli da potrčimo!) Nećete mu tek tako lako reći: “Ne” jer nećete želeti da razočarate prijatelja tako što se nećete pojaviti.
 8. Ako su vam stare, ustaljene rute trčanja dosadile, badi će sigurno znati da predloži nove putanje. Malo istraživanja nije na odmet, a vaše trčanje će biti zanimljivije i prijatnije.
 9. Badi može da bude odličan jutarnji “alarm”. Ako ste oduvijek željeli da više trčite ujutru, prije posla ili drugih obaveza, onda pronađite nekog ranoranioca. Dodatna korist: kad se naviknete na jutarnje trčanje, bićete spremni za trke koje većinom počinju u jutarnjim časovima.

Rezultati sa buddy sistemom su sjajni i daju poseban pečat u svim oblastima.

Ne, ne kažem da je potrebno da se samo određuje Buddy... već da se uspostavi sistem, koji je dosta širi od (samo) toga.


Imate ideju koju želite podijeliti sa zajednicom? Postavite je ovdje

Inkubator ideja sam inicirao u interesu svih građana grada Banjaluka i Republike Srpske

CILJ: Da se zajedničkim snagama, konstruktivnim prijedlozima, napravi baza kvalitetnih ideja koje bi očistile, uljepšale i funkcionalno unaprijedile grad Banjaluku i Republiku Srpsku.
Još jedan cilj je da se podstakne kreativno razmišljanje i inovativnost.

Svi učesnici imaju mogućnost da na kreativan način i na jedinstvenom mjestu prezentuju i razrade svoju ideju – od biznis plana do praktične realizacije iste.

Inkubator ideja ne garantuje i ne obećava da će ideje i planovi biti realizovani, ali će koristiti sve resurse i mogućnosti kako bi do realizacije došlo kao i da se predlagač ideje uključi kao član nadzornog odbora u njenom provođenju.

Pridruži se ovom projektu kao polju javnog interesa. Napiši svoju ideju!

Dejan Majkić
www.majkic.net

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended