Definicija: Društveno odgovorno poslovanje, DOP (Corporate Social Responsibility, CSR) može se okarakterisati kao zadovoljavanje potreba svih direktnih i indirektnih zainteresovanih strana/aktera – akcionara, zaposlenih, korisnika, isporučioca, konkurenata, uticajnih grupa, lokalne zajednice, bez ugrožavanja potreba budućih aktera. DOP podrazumjeva stavljanje svih aspekata kompanijskog djelovanja (ekonomski, ekološki, socijalni) u funkciju opšteg dobra.

Svi akteri u društvenoj zajednici - država, privredna društva, lokalna zajednica, građani, nevladine organizacije imaju dio odgovornosti prema društvu. Posebno značajan uticaj imaju privredna društva, koja vodeći računa o ekonomskom aspektu poslovanja nerijetko zapostavljaju aspekte društveno odgovornog poslovanja. Dugoročno pozicioniranje privrednog društva na tržištu i kontunuirano unapređenje poslovanja moguće je samo ukoliko se osnovne vrijednosti filozofije društvene odgovornosti ugrade u poslovnu politiku organizacije.

Primjenom koncepta društveno odgovornog poslovanja privredno društvo postiže:

 1. podizanje ugleda i reputacije
 2. unapređenje odnosa između zaposlenih i rukovodilaca
 3. bolje odnose u korisničko-isporučilačkom lancu
 4. povećanje produktivnosti i profitabilnosti
 5. veću konkurentnost
 6. veću lojalnost potrošača/korisnika

Društveno odgovorno poslovanje postalo je dio tržišnog takmičenja. To nam pokazuju današnje korporacije kojima veći profit nije jedini prioritet.

Oni su shvatili da je za njihov imidž bitno i da su društveno odgovorne, a da je to istovremeno i najbolji način da se dâ doprinos društvu.

U moderno doba često možemo čuti uigrane govore kako treba doći do promjene te kako svi trebamo biti društveno odgovorni, ali riječi su jeftine, a djela bi trebala govoriti sama za sebe.

Da sveopšta kriza ne mora biti alibi za apatiju, postoji mnogo primjera gdje lokalne zajednice (gradovi ili opštine) naprave svjetski iskorak. Prođu kroz sertifikacionu reviziju i dobiju sertifikat za sistem upravljanja društveno odgovornim poslovanjem prema normi IQNet SR-10, koji sadržajno odgovara standardu ISO 26000. Na ovaj način lokalne zajednice se ovime žele distancirati od uvriježenog mišljenja o funkcionisanju javnih službi, kao i da postavite visoke standarde rada i ponašanja.

Društveno odgovorno poslovanje kompanija se može podijeliti u sljedeće kategorije:

 1. Briga za zaposlene,
 2. Briga za okolinu
 3. Briga za zajednicu

Velike kompanije koje obavljaju određenu djelatnost u jednom gradu ili državi, tokom godina sistematski trebaju raditi na prepoznavanju specifičnih potreba lokalnih zajednica i pružanju podrške humanitarnim, kulturnim, edukativnim, ekološkim, sportskim, zdravstvenim i naučnim projektima u vidu donacija i sponzorstva.

Rukovodeći kriterijum pri izboru projekata svakako treba biti stepen korisnosti za širu zajednicu, prvenstveno usmjeren na dobrobit djece i mladih kao i osoba sa posebnim potrebama.

Primjer: Otvaranje konkursa za dodjelu donacija - Inspiracija pokreće…

Banjalučka kompanija XYZ Četrnaestu godinu zaredom raspisuje javni Konkurs za dodjelu donacija. Konkursu mogu pristupiti organizacije čiji su projekti vezani uz jedno od sljedećih područja društvenog djelovanja:

 • DJECA I MLADI – projekti vezani za razvoj samosvijesti i socijalnih vještina kod djece i mladih.
 • INOVATIVNOST - podsticanje inovacija koje doprinose napretku na svom području djelovanja te imaju korist za društvo u cjelini.
 • HUMANITARNO DJELOVANJE – projekti koji pridonose unapređenju kvalitete života.

Načini na koje sve velike kompanije u Banjaluci mogu uključiti

Kontinuirano biti odgovoran partner lokalnoj zajednici i pomagati najpotrebnijim segmentima društva, davati doprinos u segmentu kulture, obrazovanja (donacije računara i računarske opreme za osnovne škole) i sporta.
Djeca i najmlađi trebaju da budu u fokusu DOP aktivnosti svake kompanije u Banjaluci kroz pokretanje projekata “Vratimo djecu na igrališta”. U sklopu ovog projekta otvoriti veći broj dječjih igrališta sa ciljem omogućavanja kvalitetnih i bezbjednih mjesta za igru i druženje.

Ulaganje u istraživanje “zelenih” tehnologija

Ovo ne treba smatrati troškom, nego investicijom za budućnost jer ulaganjem u razvoj ovih tehnologija društvo će izbjeći zagađenje životne okoline i druge štete koje ljudi rade.

Ulaganje u razvoj nauke ljudima daje ekonomski, društveni i ekološki napredak. Ideja je edukovati mlade ljude i u njihovu kompetentnost a djelovati u saradnji sa akademskom zajednicom kao budućim nosiocem konkurentnosti na području novih, ekološki bezbjednih tehnologija.

Pored toga tu su još I ulaganje u rad raznih građanskih udruženja, sportskih klubova, važnijih kulturnih i humanitarnih događaja.

Svaki dan je novi izazov. Izaberite partnera kojem vjerujete jer i većina potrošača više vjeruje kompanijama za koje znaju da su društveno korisne/odgovorne.

I na kraju, postaviću vam 4 pitanja:

 1. Kakva je praksa domaćih firmi kada je reč o društveno odgovornom poslovanju (Corporate Social Responsibility – CSR)?
 2. Koliko one ulažu u ovu oblast u periodu krize?
 3. Postoje li razlike u odnosu na multinacionalne kompanije koje kod nas posluju?
 4. Pogledajte firme sa grafike i procjenite da li se one ponašaju društveno odgovorno?

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

sponzori banjaluka


Imate ideju koju želite podijeliti sa zajednicom? Postavite je ovdje

Inkubator ideja sam inicirao u interesu svih građana grada Banjaluka i Republike Srpske

CILJ: Da se zajedničkim snagama, konstruktivnim prijedlozima, napravi baza kvalitetnih ideja koje bi očistile, uljepšale i funkcionalno unaprijedile grad Banjaluku i Republiku Srpsku.
Još jedan cilj je da se podstakne kreativno razmišljanje i inovativnost.

Svi učesnici imaju mogućnost da na kreativan način i na jedinstvenom mjestu prezentuju i razrade svoju ideju – od biznis plana do praktične realizacije iste.

Inkubator ideja ne garantuje i ne obećava da će ideje i planovi biti realizovani, ali će koristiti sve resurse i mogućnosti kako bi do realizacije došlo kao i da se predlagač ideje uključi kao član nadzornog odbora u njenom provođenju.

Pridruži se ovom projektu kao polju javnog interesa. Napiši svoju ideju!

Dejan Majkić
www.majkic.net

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended