Ideja da se na jednom mjestu postave sve elektronske usluge (eUsluge) u Republici Srpskoj nije nova. Pri tome ne mislim samo na javne institucije, Vladu, lokalne samouprave, već i na privredu, komunalne usluge, banke, prodavnice, bukvalno sve. Dakle, sve ono što bi moglo koristiti građanima, ne samo dok smo u izolaciji nego i u stvarnom životu. Ova tačka bi mogla biti polazna osnova za razvoj novih usluga prema potrebama stanovništva. 

Tokom ovog mini istraživanja, zamolio sam da svi koji to žele, opišu eUsluge koje koriste ili koje su čuli da postoje, kategorizuju ih po sopstvenom nahođenju i kažu šta i se dopada a šta ne i koje eUsluge smatraju da su potrebne a da trenutno ne postoje. 

Metodologija:

  1. Za istraživanje je korišćen alat Tricider,
  2. Istraživanje je trajalo 14 dana,
  3. Fokus grupa su korisnici FB Grupe Banjaluka Developers, zbog pretpostavke da se tamo nalaze ljudi koji najviše i koriste eUsluge, kao i moji prijatelji na društvenim mrežama,
  4. Proces istraživanje je izgledao ovako:
    1. Dodavanje eUsluga putem alata iz tačke 1,
    2. Dodavanje prednosti i nedostataka za svoju ali i za ostale eUsluge na listi,
    3. Dodavanje komentara,
    4. Glasanje za najbolju uslugu uz mogućnost da se samo jednom glasa,
    5. Mogućnost predlaganja eUsluge koje biste voljeli da postoje a trenutno nam nisu dostupne.
    6. Kategorije sam izabrao po uzoru na portal http://www.esrpska.com
    7. Pozitivne stvari koje su navedene obojene su kao + zelenom bojom a negativne - crvenom.

Cilj: Čvrsto vjerujem da će krajnji ishod biti razvoj novih i unapređenje postojećih usluga na domaćoj internet sceni. Ispod su rezultati istraživanja grupisani u kategorijama.

Pa da krenemo onda... 

Zdravlje

Porodica

  • Online zahtjev za Banjaluka 4DX - Proslava rođendana Delta Planet - Popunite zahtjev za termin održavanja rođendana Online. Termin filma i proslave u rođendaonici biće potvrđen telefonski nakon što se aktivira termin u kojem želite organizovati rođendan. Molimo da ne popunjavate pozivnice prije potvrde termina.
    URL : https://bit.ly/proslava_rodjendana_cinestar

Stanovanje

  • Građanska patrola: Ova aplikacija, koja se po prvi put biti koristi u Banjoj Luci, omogućava da građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu i bilo kada, fotografišu određeni problem na koji naiđu i da o tome, putem aplikacije, obavijeste nadležnu gradsku službu, koja će dalje preduzimati potrebne korake.
    - Ne postoji povratna informacija o prijavljenoj aktivnosti
    URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dvcsolutions.gp
  • E-ZEV - Infostan - Vođenje finansija je zakonska obaveza svih registrovanih zajednica etažnih vlasnika a kako bi Vam olakšali ovaj posao, kreirana je posebna online aplikaciju - Infostan. Kroz saradnju sa sertifikovanim knjigovođama, bankama i pravnim kancelarijama na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, objedini smo sve Vaše potrebe na jedno mjesto dostupno svima, 24h dnevno. Uz Infostan aplikaciju, sada možete sav posao oko finansija zgrade raditi preko interneta, bez papirologije i stresa. Zavisno od odabranog paketa usluga, nudimo Vam i opcije "virtuelnog blagajnika" gdje naše osoblje preuzima na sebe sav posao oko evidencije uplata i računa. Takođe, naša aplikacija Vam omogućava obavještavanje stanara putem SMS-a, emaila, generisanje opomena za neizmirene obaveze i još mnogo toga. Aplikacija Vam omogućava da kroz tender sistem kreirate narudžbu radova ili usluga a koja će biti vidljiva svim registrovanim partnerima koji se bave navedenim ili srodnim uslugama. Na ovaj način ćete osigurati najpovoljniju cijenu za Vaš stan ili ZEV.
    + Prilagođena krajnjem korisniku i njegovim potrebama
    URL: https://www.infostan.ba
  • eGruntovnica - Uvid građana u javne evidencije Geodetske uprave omogućen je uvid u evidenciju zemljišne knjige i kljigu uloženih ugovora (za podatke koji se vode u elektronskom obliku). Prvi nivo pristupa su registrovani korisnici, a drugi nivo su korisnici sa plaćenom pretplatom. Javni uvid korisnika omogućava pretragu ZK po broju ZK uloška ili broju parcele u okviru jedne katastarske opštine i jedne političke opštine i pretragu KUU po broju lista u KUU, adresi, parceli ili kombinaciji prethodno navedenih polja u okviru jedne katastarske opštine i jedne političke opštine. Korisnici sa plaćenom pretplatom mogu KUU pretraživati i po JMBGu nosioca prava. Rezultat pretrage ZK za registrovanog korisnika su podaci o nekretnini (broj ZK uloška, broj parcele, način korištenja, površina), podaci o nosiocu prava (naziv nosioca prava, udio u vlasništvu) i podaci o teretima (informacija da li na nekretnini ima ili nema tereta). Rezultat pretrage KUU za registrovanog korisnika su podaci o nekretnini (broj KUU uloška, broj parcele, tip, površina, spratnost, stan), podaci o nosiocu prava (naziv nosioca prava, udio u vlasništvu) i podaci o teretima (informacija da li na nekretnini ima ili nema tereta). Rezultat pretrage ZK za korisnika sa pretplatom su podaci o nekretnini (broj ZK uloška, broj parcele, način korištenja, površina), podaci o nosiocu prava (naziv nosioca prava, JMBG, adresa nosioca prava, udio u vlasništvu) i podaci o teretima (sve informacije o teretima za traženu nekretninu ili ZK uložak). Rezultat pretrage KUU za korisnika sa pretplatom su podaci o nekretnini (broj KUU uloška, broj parcele, tip, površina, spratnost, stan, adresa nekretnine), podaci o nosiocu prava (naziv nosioca prava, JMBG, adresa nosioca prava, udio u vlasništvu) i podaci o teretima (sve informacije o teretima za traženi KUU uložak).
    URL: http://egruntovnica-ekuu.rgurs.org/Javniuvid
  • Banjaluka Viber ChatBot - Korisnici Vibera će uz pomoć ove aplikacije moći na jednostavan i efikasan način doći do potrebnih informacija o svim servisima i uslugama Gradske uprave. Građanima je pružen veliki set usluga i informacija. Ovo je već treća inovacija koju Grad Banjaluka radi sa Viberom.
    - Chat bot nije zasnovan na AI i predstavlja osnovu verziju.

Obrazovanje

  • eLearning Srpska - Platforma za elektronsko učenje i testiranje znanja. Ukoliko se pripremate za polaganje ispita za Certifikovanog računovođu, rač. tehničara ili revizora, ukoliko pripremate javni/stručni ispit ili želite da saznate više o propisima iz domena javnih nabavki u BiH a da sve to bude u skladu sa Zakonom o štiti ličnih podataka, onda ste na pravom mjestu.
    Na ovom jedinstvenom mjestu, portalu za sticanje znanja, nalaze se testovi koji Vam omogućavaju da lako i efikasno provjerite svoje znanje iz stručnih oblasti: Informacione tehnologije, Porezi i carine,     Zaštita ličnih podataka, Računovodstvo, finansije i revizija,     Javni/Stručni ispit, Javne nabavke. Vozački ispit, Gender test...
    + Web i mobilna aplikacija
    + 6000 pitanja i odgovora sa obrazloženjima
    + Besplatno testiranje
    URL: www.test.rs.ba
  • Učite Njemački Online - Glossa - Sad je pravo vrijeme da izaberete jedan Glossa Online program za učenje njemačkog jezika. Nemojte da potrošite uzalud ovo vrijeme koje imate na raspolaganju – uradite nešto korisno za sebe i svoj lični razvoj. Bez obzira za koji oblik Glossa Online kursa njemačkog jezika se odlučili, naši nastavnici su na drugoj strani da Vas profesionalno podrže na svakom koraku i da Vam omoguće uspješno učenje njemačkog jezika na daljinu. U prilici ste da birate između dva oblika učenja (Virtuelna učionica ili Virtuelna učionica PLUS), jednako uspješna, jednako kvalitetna. Vi odlučujete, u zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju i Vaših navika učenja.
    + 10 godina iskustva u nastavi na daljinu! Nastavnici su obučeni da biste Vi uspješno učili od kuće!
    URL: https://glossa.ba/p-ucite-od-kuce-presli-smo-na-online/
  • Konfučijev institut - onlajn kursevi kineskog jezika i taiđija - Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci pokrenuo je onlajn kurseve kineskog jezika i taiđija kako bi svojim polaznicima omogućio nesmetan nastavak procesa usvajanja znanja i vještina u novonastaloj situaciji prouzrokovanom pojavom virusom korona i svojim polaznicima osigurali kontinuitet u procesu učenja. Pedavači Konfucijevog instituta u stalnom kontaktu sa polaznicima, odgovaraju na sve njihove upite, šalju domaće zadatke i bilješke, i nastoje pružiti pomoć u pogledu korišćenja modernih tehnologija koje se ovom prilikom koriste.
    + Odlična ideja. Pohvale
    URL: https://www.ki.unibl.org/

Kultura

  • Narodno pozorište Republike Srpske - Onlajn prikazivanje predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske - Narodno pozorište Republike Srpske, povodom prekida igranja predstava pred publikom zbog vanredne situacije prouzrokovane širenjem virusa korona, najavljuje onlajn prikazivanje svojih predstava preko zvaničnog Jutjub kanala Pozorišta, sa linkovima koji će biti postavljeni na zvaničnu Fejsbuk stranicu i Tviter nalog Pozorišta. Predstave će biti aktivne sedam dana, kako bi se omogućilo svim zainteresovanima da ih pogledaju, nakon čega će biti uklonjene. Kako bismo vam boravak kod kuće učinili što prijatnijim i ovaj prekid pozorišnog života što kraćim, za početak smo odlučili da vam u toku naredne nedjelje prikažemo tri snimka naših predstava.
    + Za početak sasvim ok. Narodno pozorište se kreće putem modernih tehnologija. Za početak su izabrali da to bude YouTube kanal.
    URL: https://www.youtube.com/channel/UCPXqfwzULXIHPbrZd00E8IA
  • Srpska dečja digitalna biblioteka - Iako je iz Srbije, našla se na ovoj listi jer sadrži 127 digitalnih kopija knjiga iz srpske književnosti za djecu. Nacionalni uređivački odbor, sastavljen od profesora književnosti za decu i bibliotekara, odabrao je knjige za decu uzrasta od 3 do 13 godina koje po svom sadržaju, umetničkim, istorijskim i književnim vrednostima predstavljaju sam vrh srpske književnosti za decu. Projekat je realizovan u NBS 2004. godine. Izdavači iz Srbije su, kao saradnici NBS u ovom značajnom nacionalnom projektu, ustupili Biblioteci autorska prava za postavljanje celokupnih knjiga u punom tekstu. Projekat je proistekao iz šireg međunarodnog projekta Međunarodna dečja digitalna biblioteka (ICDL - International Children’s Digital Library - http://en.childrenslibrary.org), čiji je cilj da u periodu od 2002. do 2007. godine izgradi digitalnu zbirku od 10.000 knjiga za decu na 100 jezika sveta.
    + Školske lektire u digitalnom formatu
    URL: https://bit.ly/srpska_decja_biblioteka

Pošta, saobraćaj i vozila

  • Pametni parking - Putem mobilne aplikacije ili veb-sajta korisnici u svakom trenutku mogu dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama. Za izradu aplikacije korišteni su algoritmi vještačke inteligencije za prepoznavanje vozila na ulasku parking kamerama. Sistem koji smo osmislili probno je instaliran na javnom parkingu i garaži Borik kod sportske dvorane `Borik` i nakon testne faze besprijekorno funkcioniše i aplikacija i displej za prikaz slobodnih parking-mjesta na samom ulazu u parking i garažu.
    + Iskorišćen postojeći sistem video nadzor
    - Obuhvaćen mali broj parkinga

    URL: www.pametniparking.com
  • Elektronske prijemna knjiga EPK Pošte Srpske - Elektronska prijemna knjiga (EPK) je aplikacija svim ugovornim korisnicima Pošta Srpske omogućava predaju prijemnih knjiga sa podacima o pošiljkama u elektronskom obliku.
    EPK vam nudi mogućnost da Prijemnu knjigu – list popunjavate elektronski, sa svim pripadajućim podacima o pošiljkama prilikom prijema, kao i informaciju o statusu pošiljke prilikom uručenja primaocu. Uz pomoć ovog korisničkog web prikaza, vaše prijemne knjige, sa podacima o pošiljkama, će u nekoliko koraka biti poslate ka određenoj pošti i čekati na dostavu vaših pošiljaka.
    URL: https://www.postesrpske.com/epk/
  • EUROEXPRESS BRZA POŠTA Mobilna aplikacija - EuroExpress brze pošte koja je dostupna kako za Android tako i za IOS sisteme mobilne telefonije, sadrži nekoliko modula, koji korisnicima olakšavaju korišćenje usluga, a pomoću nje se takođe mogu infomisati o svim novostima koji se tiču kompanije. Svoju aplikaciju možete preuzeti ovdje za ANDROID https://play.google.com/store/apps/details?id=com.euroexpress.android,
    za IOS https://apps.apple.com/us/app/euroexpress-brza-pošta/id1484650377
  • EUROEXPRESS WEB KLIJENT - Poslovanje EuroExpress brze pošte je u potpunosti zasnovano na informacionom sistemu, koji pruža podršku korisnicima usluga. Naime, korištenjem WEB KLIJENT aplikacije korisnik direktno najavljuje transport pošiljke u sistem EuroExpress brze pošte bez fizičkog pozivanja Call centra. Samim tim, pošiljalac skraćuje vrijeme potrebno za preuzimanje i transport pošiljke do primaoca. Aplikacija takođe omogućava korisnicima usluga pristup izvještajima o statusima pošiljaka u dostavi, pregled faktura, itd.
    URL: https://webclient.euroexpress.ba
  • EUROEXPRESS PRAĆENJE POŠILJKE / TRACK&TRACE - Kako bi korisnici usluga u svakom momentu mogli da prate put svoje pošiljke omogućen je uvid u status pošiljke pod brojem Tovarnog lista, čiju kopiju korisnik posjeduje.
    URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.euroexpress.android

Finansije

  • Sberbank BL Online Bankarstvo - Detaljne informacije o svim računima otvorenim u Banci, Transfer novca između vlastitih računa i transakcije na račune drugih fizičkih i pravnih lica, Kreiranje šablona plaćanja - Iste šablone je moguće koristiti u dvije usluge Online Banking i mSberbankBL, Privremenu blokadu platnih kartica - U slučaju gubitka, krađe ili sumnje u moguću zloupotrebu kartice/a, Mogućnost eksporta i štampanja izvoda po transakcionim računima i kreditnim karticama, Pregled transakcija izvršenih putem Online banking i mSberbankBL usluga
    Pregled kursne liste i konverziju/zamjenu valuta (EUR), Online zahtjeve za proizvode Banke (Kredit; Platne kartice; Prekoračenje po tekućem računu, Mobilno bankarstvo.
    + Skoro sve usluge banke na jednom mjestu u novoj redizajniranoj i unapređenoj usluzi elektronskog bankarstva za fizička lica
    URL: https://onlinebanking.sberbankbl.ba/
  • Elektronske usluge Poreske uprave - Online podnošenje 11 vrsta poreskih prijava i to: 1002-Mjesečna prijava poreza po odbitku, 1101 -Godišnja poreska prijava za porez na dobit, 1104 - Akontacija poreza na dobit, GPO 11 Godišnja prijava poreza po odbitku, PKT - Godišnja prijava kontrolisanih transakcija, KT-Poreska prijava za komunalnu taksu, PP-ON Poreska prijava za ostale naknade, GRT-Poreska prijava za posebnu republičku taksu i BT-Prijava za boravišnu taksu, Poreske prijave za malog preduzetnika Obrazac 1007 i Akontacije poreza na dohodak Obrazac, 1008.
    URL: https://eusluge.poreskaupravars.org/
  • Android aplikacija Poreske uprave - PURS je pustila u rad Android aplikaciju e-PURS, pomoću koje poreski obveznici preko svojih mobilnih uređaja mogu pristupiti svojim poreskim evidencijama. Korišćenje i preuzimanje te aplikacije je potpuno besplatno, a aplikacija se može preuzeti sa Google prodavnice.
    URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.poreskaupravars.eusluge
  • BLSE Online - Banjalučka berza - BLSE Online je web aplikacija za praćenje trgovanja u realnom vremenu
    - Nema mobilne aplikacije niti je Web aplikacija responzitivna
    URL : https://online.blberza.com/welcome.aspx
  • BLSE Online - Banjalučka berza - Virtuelna berza
    URL: https://virtua.blberza.com/

Zakon i red

  • APK - Prijava sumnje na korupciju i ostale nepravilnosti - Aplikacija je namjenjena za prijavu sumnje na korupciju i druge nepravilnosti u radu javne uprave u cilju sprečavanja i suzbijanja koruptivnog djelovanja, jačanja sistema unutrašnje kontrole, disciplinskih postupaka i revizije (interne i eksterne) u javnom sektoru, unapređenja saradnje svih institucija (represivnih i preventivnih) koje su nadležne da postupaju po prijavama korupcije, podizanja nivoa antikoruptivne kulture.
    + Mogućnost anonimne prijave za svaki Republički organ uprave
    URL: https://apk.vladars.net/index.php?pismo=latinica
  • MUP - Pregled fotografije prekršaja registrovanog radarskim sistemom - Servis omogućava pregled fotografija prekršaja registrovanog radarom. Nakon što unesete broj obavještenja/zahtjeva za davanje podataka koji ste dobili od nadležne organizacione jedinice MUP-a RS [01/2-1-220.2- broj /15] i broj registarske oznake vozila [broj se unosi bez crtica i bez razmaka], pojaviće se fotografije vozila u prekršaju.
    + Korisna informacija, jednostavano korišćenje
    URL: https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=servisi&vrsta=stars
  • MUP RS Viber ChatBot - MUP RS je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je jedan na jedan i drugi korisnici, koji takođe budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih. Privatnost je obezbijeđena.

Posao i zapošljavanje

  • Agencija Spektar - Posrednik pri zapošljavanju - Agencija Spektar je specijalizovana za pronalaženje i zapošljavanje stalno i privremeno angažovanog osoblja u Bosni i Hercegovini. Kao kompanija posvećena postizanju izuzetnih rezultata na tržištu rada, Agencija Spektar je zaslužila reputaciju uspješne agencije za  posredovanje pri zapošljavanju osoblja i rukovodnog kadra u različitim privrednim granama.
    + Online Pretraga poslova, baza budućih radnika, pošalji CV...
    URL : https://www.agencijaspektar.com/
  • Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje Vlade Republike Srpske - Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje je portal koji se vodi i ažurira u Ministarstvu privrede i preduzetništva. Elektronska jedinstvena kontakt tačka je internet portal koji obuhvata postupke, administrativne procedure i formalnosti za pokretanje i obavljanje privrednih djelatnosti, uključujući pružanje usluga, informacije o sprovođenju procesa procjene uticaja propisa u postupku izrade propisa i druge sadržaje od značaja za pružanje kvalitetnih podataka građanima i poslovnim subjektima radi lakšeg pokretanja i obavljanja privrednih djelatnosti.
    + Izaberite djelatnost, uslugu, postavite pitanje o načinu obavljanja poslovanja u Republici Srpskoj. Sve na jednom mjestu.
    URL: https://pscsrpska.vladars.net/sr/Pages/default.aspx
  • ePodsticaji - Elektronsko podnošenje Zahtjeva za dodjelu podsticaja za povećanje plata - Aplikacija za elektronsko podnošenje Zahtjeva za dodjelu podsticaja za povećanje plata u organizaciji Ministarsva privrede i preduzetništva Republike Srpske
    - Mogla je biti malo bolje dizajnirana
    - Nedostaje SSL
    URL: http://epodsticaj.vladars.net/pocetna

Putovanje

  • mojStan - Elektronska knjiga gostiju - Knjiga gostiju je aplikacija u okviru portala www.MojStan.org za jednostavno vođenje prijava i odjava gostiju u turističkom smještaju. Knjigu gostiju, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu, OBAVEZNO moraju da vode svi koji se bave uslugama iznajmljivanja smještaja. Elektronska knjiga gostiju, koncipirana je tako da je mogu koristiti svi iznajmljivači smještaja turistima bez obzira da li se radi o hotelima, apartmanima, privatnim iznajmljivačima ili bilo kojoj drugoj vrsti smještaja. Podaci o svakom gostu se unose samo jednom u elektronsku knjigu gostiju. Na taj način je izbjegnut dvostruki ili višestruki unos istih podataka kao što je to slučaj s "papirnatim" knjigama gostiju. U aplikaciju su uključeni i svi potrebni i propisani podaci. Svi podaci uneseni u aplikaciju ostaju sačuvani, a moguće ih je u svakom trenutku pregledati, promijeniti, nadopuniti, odštampati ili elektronskom poštom poslati bilo kojem saradniku ili poslovnom partneru. Trenutno aplikacija je usklađena sa Pravilnikom o obliku, sadržaju i načinu  vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, na osnovu člana 11. stava 4.  i člana 43. stava 2. zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („službene novine Federacije BiH“ broj: 32/09) koju je federalni ministar okoliša i turizma, donio je 14.6.2010. broj 06/1-22-1-1122/10 u Sarajevu. Takođe, aplikacija je usklađena sa članom 31. stav 6. zakona o ugostiteljstvu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 45/17) i člana 82. stav 2. zakona o Republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12, 121/12, 15/16 i 57/16), i u skladu sa Pravilnikom o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju u ugostiteljskim objektima za smještaj, koju je donio Ministar trgovine i turizma.
    + Dostupna je elektronska knjiga gostiju i elektronska knjiga stranih gostiju
    URL: https://www.mojstan.org/iznajmi-stan/elektronska-knjiga-gostiju

Omladina

  • Besplatni filmovi, serije, kanali - Sistem osmišljen, doduše ne u Republici Srpskoj, da omogući besplatan pristup svim aktuelnim kanalima, filmovima, serijama i sl. na jednom mjestu.Ovaj fenomenalan servis se zove KodiBALKAN IPTV. Pruža mogućnost da gledate praktično sve TV kanale i to bez one odvratne poruke "Za ovaj sadržaj nema prava prenosa"! Bez satelitske antene, bez pretplate za kablovsku televiziju, samo uz internet konekciju možete pratiti najpopularnije domaće i strane kanale visoke rezolucije.
    - Često se dešavaju prekidi na kanalima
    Više info: https://www.majkic.net/novosti/nauka-i-tehnologija/965-besplatni-tv-kanali-filmovi-serije-sve

Sport

  • Mozzartbet kladionica - Online Klađenje Uživo Kazino M.Broj Tombo Lucky S .6 Virtuali Virtuali. Sportsko klađenje Rezultati | Tabele plasmana.
    + Vrhunski dizajn,
    + Mobilna aplikacija,
    + ePlaćanje ...
    URL: https://www.mozzartbet.ba/

Mediji

  • RTRS - Android aplikacija - Prateći trendove savremene komunikacije i informisanja, RTRS Vam predstavlja android aplikaciju za praćenje najnovijih informacija sa našeg portala. Budite informisani u svakom trenutku - najnovije vijesti i zanimljivosti dostupne su i putem vaših mobilnih telefona. Želite li da čitate najnovije informacije iz zemlje, svijeta, da pratite kulturna i sportska dešavanja, gledate ili slušate uživo TV i radio program na svojim smart uređajima... Android RTRS Vam daje sve na jednom mjestu. Aplikacija omogućuje i direktnu komunikaciju, to jeste pozive i slanje elektronske pošte prema našim službama. RTRS uvijek uz Vas. Od sada i na vašem pametnom telefonu!
    + Savremeni dizajn, brzina objava, prilagodljivi korisnički interfejs sa dva položaja i komunikaciju sa službama RTRS.
    URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=tv.rtrs&hl=sr

Elektronska dostava računa

  • Poreska uprava Republike Srpske
  • RTRS
  • Elektrokrajina
  • Elta-kabel
  • Ekotoplana
  • Mtel
  • Čistoća a.d. Banjaluka
    + Vrlo efikasno, uvijek na vrijeme

Potrošači

  • Restoran Lecoq - BESPLATNA DOSTAVA HRANE U GRADU BANJA LUKA
    + Prelijepo dizajnirana aplikacija
    URL : https://www.lecoq.ba/
  • Digitalni servisi kompanije m:tel - Dopuna prepaid računa, m:go aplikacija - Putem ove aplikacije saznajte sve novosti kompanije m:tel, dopunite račun, pronađite brojeve telefona u imeniku, platite parking, saznajte stanje vašeg računa, prijavite eventualnu smetnju ili se dopunite dodatnim netom. Portal Moj m:tel - Pristupite svom personalizovanom Moj m:tel portalu  na adresi moj.mtel.ba i upravljajte svim svojim uslugama online. Dodajte uslugu, iskoristite mogućnost uključenja na riječ, aktivirajte račun na mail i još mnogo toga. m:tel IPTV - Pored dopune prepaid računa za koju dobijate i dodatne gigabajte neta, daljinski upravljač m:tel IPTV-ja možete iskoristiti i za aktivaciju dodatnih paketa, videoteka, i svega onog što će vam upotpuniti dane provedene u vašem domu. Plaćanje računa - Podsjećamo vas i na uslugu račun na mail kojom ćete svakako smanjiti broj izlazaka i kontakata sa drugima, te na taj način biti savjesni kako prema sebi tako i prema drugima. Pored ovih, tu su svakako i drugi kanali komunikacije sa m:tel-om, svi dostupni 24 sata dnevno: web shop, Moj meni (*100#), kontakt centar pozivom na broj 0800 50 000 blog.mtel.ba, te FB i IG putem kojih ćete biti u toku sa svim našim najvažnijim novostima.
    + Kompanija sa najvećim brojem elektronskih usluga na ovom prostoru
    - I dalje se za neke trivijalne stvari poput promjena sim kartice, paketa i sl. mora na šalter.

    URL: www.mtel.ba
  • Ceger dostava na klik - Novi domaći servis dostave "Ceger" kroz svoje online platforme uvezao je najbolje banjalučke restorane, te korisnicima omogućio jednostavno naručivanje raznovrsne hrane putem pametnih telefona, uz brzu dostavu širom grada.
    + Društva o odgovorna kompanija. U akciji #NisteSami stavila na raspolaganje 40 vozila za dostavu starim i nemoćnim licima.
    - Cijene su po par maraka skuplje nego u restoranima plus plaća se dostava. Npr. ako naručite iz Mixera 2x belgijske vagle platićete ih kao da ste regularno naručili 3.
    - Dostavljači često ne nose aparat za kartično plaćanje iako se napomene u narudžbi

    URL: https://www.cegerdostava.com/
  • Konzum internet prodavnica - Osnovne životne namirnice sa besplatnom dostavom do Vaših vrata ili s uslugom PoKupi preuzmite već složenu narudžbu.
    - Web shop nije responzitivan
    URL: https://www.konzumshop.ba
  • Donesi DOO - online naručivanje hrane čini brzim i jednostavnim! - DONESI DOO.. - tim sastavljen od gurmana, eksperata za internet komunikacije i ekonomiju, sa dugogodišnjim iskustvom na globalnom tržištu.
    URL : https://www.donesi.com/
  • Čistoća a.d. Provjera stanja računa - Za sve korisnike usluga Čistoća AD, omogućena je online provjera stanja računa. Da bi ste koristili ovaj servis potrebno je da se registrujete sa vašom korisničkom šifrom.
    - Iako odavno postoji na sajtu, čini se da još uvijek E-račun nije zaživio
    URL: https://cistocabl.com/register/

Web prodavnice

Neke od kategorija za koje nemamo eUsluga su: Stručni ispiti, Državni ispiti, Licence, Borci i porodice poginulih boraca, Civilne žrtve rata, Ratni vojni invalidi, Sve vrste pomoći, Izbjegla i raseljena lica, Penzioneri...

Usluge koje bi unaprijedile komunikaciju između javne uprave i građana u toku vanrednog stanja izazvanog virusom korona

  1. Zvaničan Portal na kome bi se nalazile sve elektronske usluge na republičkom nivou i lokalnom nivou. Pri tome ne mislim samo na javne institucije već i na privredu, komunalne usluge, banke i sl. Dakle, sve ono što bi moglo koristiti građanima, ne samo u izolaciji nego i u stvarnom životu. Portal bi bio polazna osnova za razvoj novih usluga prema potrebama stanovništva.
  2. Elektronsko sanduče - za dvosmjernu komunikaciju građana sa svim registrovanim institucijama. Problem nedostatka kvalifikovanog CA tijela bi mogli prevazići slično kao što to rade banke SMS token i sl. Dodatno, ovaj portal bi trebao da obezbedi "single sign on" za sve usluge. 
  3. Izdavanje svih dokumenata iz javnih i poslovnih evidencija elektronskim putem. Ovi dokumenti bi sadržavali u sebi jedinstveni identifikator (npr. PUK kod za 20 cifri) koji bi služi da strana koja zahtjeva ovaj dokument može da putem veb servisa provjeri validnost dokumenta.
  4. Aplikacija kojom bi se vršila kontrola kućne izolacija preko GPSa da li si u svom stanu. Ako se ne javiš, obavještenje ide u policiju. Nije ideja da se neki operateri zadužuju da prozivaju registrovane u kućnoj izolaciji već da sistem zasnovan na vještačkoj inteligenciji, registruje tvoj glas i da te proziva u nekoliko nasumičnih termina u toku dana. Ako se javiš, provjeri tvoje GPS podatke i potrebno je da kažeš nekoliko ključnih riječi kako bi sistem prepoznao tvoj glas. Pored toga u aplikaciji bi se vodio el.dnevnik sa simptomima na dnevnom nivou. Osoba bi imala obavezu da mjeri temperaturu 2-3 puta dnevno i da u aplikaciju upisuje rezultate ostale pokazatelje zdravstvenog stanja. Na osnovu ovih podataka, bila bi potrebna izrada sistema za poslovno izvještavanje sa prediktivnom analizom.

REZULTATI MINI ANALIZE: 62 elektronske usluge u 16 kategorija.

Ostale usluge koje nisu obuhvaćene u ovoj mini analizi, možete dodati u komentaru.

NAPOMENA: Ako želite da koristite ovaj članak ili promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended